In het nieuws‎ > ‎

God keert terug in Amsterdam dankzij nieuwe protestante gemeenten

Geplaatst 1 aug 2012 13:54 door De Stadslamp Amsterdam
Parool, 31-7-2012.

De zondagdienst in de Akergemeente, geloofgemeenschap in Amsterdam Osdorp, wordt intens beleefd. © Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Terwijl veel kerken leeglopen, krijgen in Amsterdam nieuwe protestante gemeenschappen elke zondag hun kerkzaal vol. Kerken zoeken naar nieuwe gelovigen: mensen die van huis uit niet geloven, protestanten die geen zin meer hebben in een traditionele kerkgang, christelijke allochtonen die een kerk zoeken die bij ze past en zelfs moslims of hindoes die naar het christendom willen overstappen.

Naar schatting zijn 1500 Amsterdammers verbonden aan die kerken.
De laatste tien jaar zijn er tien vooral gereformeerde kerken bijgekomen, die flink groeien. Daarnaast zijn er immigrantenkerken en evangelische kerkgenootschappen bijgekomen.

Bij Oase in Geuzenveld-Slotermeer komen vooral allochtone buurtbewoners, Via Nova trekt hoogopgeleiden en Hoop voor Noord zowel plaatselijke bewoners als Iraniërs. De nieuwe gemeenschappen werven actief mensen, bijvoorbeeld bij de plaatselijke supermarkt.

Grote inspirator van de heropleving van de protestantse kerk in Amsterdam is Siebrand Wierda. Voorbeeld voor hem was de Redeemer Presbyterian Church in New York, die erin slaagde veel hoogopgeleide mensen te trekken. Wat in het ongelovige New York kan, moet ook in het goddeloze Amsterdam kunnen, dacht Wierda. Voor de komende drie jaar staan tien nieuwe initiatieven gepland.

(meer in de papieren editie van Parool, 31-7-2012)

Comments