In het nieuws‎ > ‎

GVB-Conducteur mag geen 'kruisje op zijn hart' dragen

Geplaatst 9 dec 2009 05:28 door De Stadslamp Amsterdam   [ 10 dec 2009 06:41 bijgewerkt ]
CIP.nl, 9-12-09. Een tramconducteur uit Amsterdam mag zijn kettinkje met een kruis - na tien jaar - niet meer op zijn bedrijfskleding dragen, op last van zijn werkgever, vervoersbedrijf GVB. De conducteur, Mickel Aziz is het hier niet mee eens. Aziz: "Dat is voor mij heel lastig. Ik wil graag mijn geloof uitten. Het kruis is voor mij alles. Het gaat boven mijzelf, boven mijn familie. Het kruis is voor mij de liefde van Jezus Christus die Hij aan mij heeft gegeven."

Het GVB vindt dat de man het sieraad alleen onder zijn bedrijfskleding aan mag omdat in de kledingvoorschriften staat dat het dragen van kettingen en broches niet is toegestaan. Wel zou de man een kruis op een ring mogen dragen, maar Aziz wil het kruis 'op zijn hart dragen'. Volgens hem is er geen sprake van een sierraad maar geloofsuiting. De advocate van Mickel Aziz, mr. J. Koops, gaf te kennen dat het GVB wel rekening houdt met vrouwelijke moslimmedewerkers. Zij mogen wel een hoofddoekje te dragen. Volgens haar is er daarom sprake van discriminatie.

Begin dit jaar werd Aziz een week geschorst nadat hij weigerde om zijn kruis af te laten. Maandag spande de conducteur een kort geding aan tegen zijn werkgever. De rechter doet maandag 14 december uitspraak in de zaak. Inmiddels heeft de conducteur een spreekverbod opgelegd gekregen door zijn werkgever.

Dinsdag deed Netwerk verslag van het kort geding dat het GVB tegen de man had aangespannen.
 
 
Comments