In het nieuws‎ > ‎

Het Mozeshuis sluit haar deuren

Geplaatst 12 jan 2014 12:35 door De Stadslamp Amsterdam   [ 12 jan 2014 12:36 bijgewerkt ]
Persbericht Mozeshuis, 9-1-2014.

Op 2 maart 2014 sluit de Stichting Mozeshuis definitief haar deuren.

Hiermee komt een einde aan 45 jaar activiteiten voor de stad, waartoe ook de exploitatie en programmering van de Mozes & Aäronkerk behoorden. De kerk is in de loop der jaren, vanwege haar geëngageerde maatschappelijke- en interreligieuze activiteiten, een begrip geworden in en buiten Amsterdam.

De Stichting Mozeshuis is een van de maatschappelijk–culturele instellingen in Amsterdam waarvan sinds 2010 de subsidiebijdrage van de gemeente stapsgewijs gehalveerd is. Het op eigen kracht opvangen van deze financiële tegenvaller bleek niet haalbaar, ondanks alle pogingen daartoe. In 2012 vond reeds een reorganisatie plaats en op 18 februari 2013 trad, vol enthousiasme, de nieuwe directeur aan. Zij ontwikkelde nieuwe activiteiten en programma's en vervolgde de reeds ingezette gesprekken met enkele grote fondsen. Door het economisch tij bleven grote giften echter uit en waren ook de inkomsten uit verhuur van kerk en zalen onvoldoende om het financiële gat te dichten.

In het najaar bleek dat er opnieuw gedwongen ontslagen zouden moeten volgen en dat de verkoop van het inmiddels te duur geworden pand van het Mozeshuis noodzakelijk werd om een faillissement te voorkomen. Een reddende hand werd uitgestoken door de Minderbroeders Franciscanen. Ooit bewoners van het pand en vanaf het eerste uur nauw verbonden met de Stichting, besloten zij om het pand terug te kopen van de stichting. Hiermee wordt een faillissement voorkomen en kan er tot ontbinding van de stichting worden overgegaan. Het bestuur zal haar uiterste best doen om tot een goede afronding te komen, waarbij de belangen van de werknemers voorop zullen staan.

De Minderbroeders Franciscanen hebben geen plannen voor het zelf in gebruik nemen van het pand maar zijn per direct op zoek naar een nieuwe koper die het pand weer op eigen wijze invulling kan geven.

Het bestuur betreurt het ten zeerste dat Amsterdam een instituut verliest dat gedurende tientallen jaren een plek bood aan velen die zich inzetten voor gemeenschapszin en de verbinding tussen mensen in de stad en daarbuiten.

Informatie over lopende activiteiten en verhuur: zie www.mozeshuis.nl
Comments