In het nieuws‎ > ‎

Hoop voor Noord begint met tweede dienst

Geplaatst 2 okt 2012 10:59 door De Stadslamp Amsterdam
CIP.nl, 2-10-2012. 
"Bomvolle kerkzaal geeft ongemakkelijk gevoel aan niet-christen"

Hoop voor Noord, het gemeentestichting project in Amsterdam-Noord groeit zo hard dat de kerk binnenkort met een tweede dienst begint. Dat laat voorgangerJurjen ten Brinke weten in zijn meest recente nieuwsbrief. Hij woont met zijn gezin in Amsterdam-Noord en stichtte daar in 2006 in de Christelijke Gereformeerde Kruiskerk de nieuwe gemeente Hoop voor Noord. "Als gemeente zitten we met een luxeprobleem: het wordt te vol in de samenkomst van 12.30 uur met gemiddeld 150 volwassenen en 50 kinderen. Daarom starten we vanaf oktober met een avondsamenkomst," schrijft hij. Deze avonddienst moet vooral singles aantrekken en jongeren. "Voor hen kan een avondsamenkomst zonder kinderprogramma een verademing zijn." Hij voegt toe: "De preek zal hetzelfde zijn, hoewel er wellicht ruimte is voor wat meer interactie en meer stiltemomenten."

Jurjen ten Brinke ligt de keuze desgevraagd toe aan CIP.nl. "We krijgen veel mensen in onze kerk die niet geloven. We merkten dat de kerkzaal te vol kwam te zitten. Dat betekent voor iemand die niet gelovig is, dat zo'n bomvolle zaal te bedreigend overkomt. Zeker als je laat binnenkomt en je ergens een plekje moet zoeken en er niemand is die je snel ziet om je te helpen aan een plek. Er wordt in het algemeen aangenomen dat 3 op de 4 stoelen bezet het ideaal is. Als christen die gewend is om naar de kerk te gaan, sta je er misschien niet bij stil, maar het is enorm belangrijk wat voor ruimte niet-christenen aantreffen als ze een kerk bezoeken. Mensen moeten zich in de kerk vertrouwd en veilig voelen. Het moet een plek zijn waar je mensen kan ontmoeten. Mensen hebben daar enorm behoefte aan, merken wij. Je kunt alles hebben zoals geld en een groot huis, maar men heeft het vooral nodig dat je mensen om je heen hebt met wie je een band opbouwt. Onze doelgroep heeft liever een kleinschaligere kerk waar je mensen kent, dan een grote kerk waar je anoniem bent en niet wordt gezien."

Volgens Jurjen ten Brinke zetten grote nieuwe kerken, die mensen in een straal van 50 kilometer willen bereiken, vooral in op kwaliteit en entourage. Hoop voor Noord doet dat in mindere mate, omdat het een buurtkerk is. Men kiest bewust voor kleinschaligheid door met een tweede dienst te starten. "Ik denk ook dat je met wat kleinschaligere kerken verhoudingsgewijs meer niet-christenen bereikt. Ik denk dat zeer grote kerken als DoorBrekers en Crossroads onbedoeld en verhoudingsgewijs veel christenen van buitenaf aantrekken. Kwaliteit en entourage is bij ons overigens wel belangrijk, omdat mensen er steeds meer aan gewend raken dat de dingen die ze voorgeschoteld krijgen kwalitatief zijn. Bij ons ligt er wel een grens. Die grens ligt bijvoorbeeld bij het hebben van betaalde musici. Zover zou ik niet gaan, al is er wel wat voor te zeggen dat andere kerken dat wel doen. Wij richten ons met name op echtheid en puurheid. Dat vinden we uiteindelijk belangrijker dan excellentie. We vinden het trouwens wel charme hebben wanneer het even wat anders gaat in een dienst of de muziek niet helemaal perfect is."

Comments