In het nieuws‎ > ‎

Islamitisch College sluit zijn deuren

Geplaatst 27 mei 2010 01:29 door De Stadslamp Amsterdam
ANP/ Volkskrant, 26-5-2010. Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) gaat dicht. Dat heeft het bestuur woensdagavond besloten.

De stap volgt op het oordeel van de Raad van State dat het ministerie van Onderwijs de subsidie aan de school per 1 augustus mag stopzetten.

‘Donderdag beginnen we met de voorbereidingen voor de sluiting. Het belang van de leerlingen staat nu voorop. Voor hen zullen we andere scholen gaan zoeken’, zei rector Hendrik Verweel woensdagavond na afloop van de bestuursvergadering. Verweel noemde het besluit om definitief te stoppen snel en adequaat, maar tegelijk ook pijnlijk en emotioneel.

Geen subsidie meer
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) maakte in januari bekend dat het ICA vanaf augustus geen subsidie meer krijgt. Het aantal leerlingen op de school ligt al drie jaar onder de wettelijke norm. In bijzondere gevallen kan Van Bijsterveldt dan een uitzondering maken en toch geld blijven geven. De politica weigerde dat echter omdat het niveau van het onderwijs op het ICA onder de maat is.

Het Islamitisch College wilde dat het besluit van de staatssecretaris zou worden geschorst in afwachting van haar definitieve oordeel. Het verzoek daartoe heeft de Raad van State evenwel afgewezen.

Bezwaarprocedure
Er loopt nog een bezwaarprocedure bij het ministerie van Onderwijs. De school laat die aflopen en gaat door met de afbouw van de onderwijsinstelling. Verweel hoopt begin augustus iedere leerling te hebben geplaatst bij een andere school.

Eind maart demonstreerden nog enkele honderden docenten, ouders en leerlingen tegen het toen nog voorgenomen besluit van de staatssecretaris. Het protest deed haar niet van gedachten veranderen. De subsidiestop leidde tot grote verslagenheid op de school.
Comments