In het nieuws‎ > ‎

Jongere in Amsterdam-West blieft geen religieuze dialoog

Geplaatst 10 feb 2011 06:22 door De Stadslamp Amsterdam
RD, 10-02-2011.
Rabbijn Raphael Evers, islamitisch geestelijk verzorger Iftekhar Chishti en rabbijn Awraham Soetendorp (v.l.n.r.) waren woensdag in dialoog verwikkeld tijdens de interreligieuze wandeltocht door Amsterdam-West

AMSTERDAM – Prominente religieuze voormannen begaven zich gisteren in het hol van de leeuw. Tijdens een dialoogwandeling stapten ze blijmoedig door Amsterdam-West, bekend van antisemitische incidenten. Ook tijdens de wandeling ontbraken anti-Joodse leuzen niet.

De Nourmoskee in Amsterdam-West heeft vloerverwarming. Dat is wel zo prettig voor de Joden, christenen en moslims die meedoen aan de interreligieuze dialoogwandeling. Op kousenvoeten schuifelen ze door de gebedsruimte.

Kursat Bal van het Contactorgaan Moslims en Overheid geeft tekst en uitleg bij de wandeling. „Religieuze symbolen moeten het de laatste tijd vaak ontgelden. Hoofddoekjes en keppeltjes zijn vaak voorwerp van intimidaties.”

Vandaag is er aan keppeltjes en hoofddoekjes geen gebrek. De deelnemers hebben de kleding aangetrokken die hun geloofsovertuiging typeert. Rabbijn Raphael Evers –opgegroeid in Amsterdam-West– kan in zijn kenmerkende Joodse uitdossing op veel belangstelling van de pers rekenen. Kursat Bal, met zijn islamitische hoofddeksel, trouwens ook. Alleen PKN-scriba A. J. Plaisier valt uit de toon: hij heeft alleen maar een baard.

Dan gaat de stoet op weg. De bedoeling is om via de Jeruzalemkerk uit te komen bij de Sjoel West, de synagoge in dit deel van de stad.

Maar goed en wel op koers naar de Jeruzalemkerk stokt de dialoog algauw: rabbijn Evers krijgt telefoon. Uitgebreid beantwoordt hij de vragen van een journalist. En ook een islamitische vertegenwoordiger loopt te bellen. Maar dat is niet de bedoeling, moppert een van de organisatoren. Het moet een dialoog met elkáár zijn.

„Dat is het ook”, zegt rabbijn Evers, die tussen de telefoontjes door kans ziet om onder meer de politiek rondom grote gezinnen met zijn wandelpartners te bespreken.

Maar Amsterdam-West doet niet mee met de dialoog. „Wat een Jodeninvasie!”, roept een allochtone jongen bij de Jeruzalemkerk. Verderop steekt een ander zijn arm schuin omhoog. „Kankerjoden!” schreeuwt hij.

Twee beveiligers zijn alert. Tot fysieke botsingen komt het niet. Veilig bereikt de stoet de schuilsynagoge in Amsterdam-West – waarvan het precieze adres in verband met intimidaties niet bekend mag worden. Daar wachten kosjere hapjes.

In de Sjoel West verontschuldigt Kursat Bal zich voor het incident. „Deze jongeren kennen Joden niet en ze kennen hun eigen islam niet.” De oplossing is volgens hem simpel. „Ze hadden dit niet geroepen wanneer ze op een islamitische school hadden gezeten.”
Comments