In het nieuws‎ > ‎

Joodse Gemeente: 'Wij zijn geen barbaren'

Geplaatst 17 jun 2011 02:33 door De Stadslamp Amsterdam   [ 17 jun 2011 02:38 bijgewerkt ]
Trouw, 16-6-2011. 
'Wij zijn geen barbaren', dat zei de voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ronnie Eisenmann vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het ritueel slachten van dieren. 'De meest vooraanstaande wetenschappers geven aan dat niet de wijze van slacht - industrieel of kosjer - dierenwelzijn bepaalt, maar de omstandigheden rondom en vóór de slacht', aldus Eisenmann.

<< Publiek tijdens de hoorzitting over ritueel slachten © anp 

Volgens hem, maar ook volgens de moslimorganisaties, moet er eerst naar het welzijn van dieren bij de reguliere slacht worden gekeken voordat er 'een historisch grote misser' wordt gemaakt door de eeuwenoude religieuze rite van het onverdoofd slachten te verbieden.

Halve waarheden
Toch wordt er 'met makkelijk te weerleggen halve waarheden geprobeerd Tweede Kamerleden op andere gedachten te brengen', stelt Karen Soeters, directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Namens diezelfde partij werkt fractieleider Marianne Thieme al sinds 2008 aan het voorstel om een einde te maken aan onverdoofd ritueel slachten.

De Kamer wil voor 1 juli de knoop doorhakken. Soeters vindt het logisch dat de Joodse gemeenschap er alles aan doet om het naderende verbod af te wenden. 'Dat is haar goed recht, maar het feit dat ze zich bedient van halve en hele onwaarheden is bedenkelijk.'

Handen ineen
De religieuze organisaties zeggen ondertussen wel bereid te zijn de handen ineen te slaan en een overeenkomst te tekenen waarbij de overheid de rituele slacht kan monitoren en de kwaliteit ervan kan bewaken.

Comments