In het nieuws‎ > ‎

Kerklid in Amsterdam orthodoxer dan predikant

Geplaatst 27 aug 2012 03:45 door De Stadslamp Amsterdam
westerkerk
ND, 27/8/2012.
De meelevende kerkleden van de Protestantse Kerk Amsterdam denken orthodoxer dan hun predikanten.
 
Van de kerkleden meent zo’n drie procent dat God niet bestaat, onder de predikanten is dat dertig procent. Ruim vijftig procent van de leden ziet Jezus als zoon van God, tegenover veertig procent van de predikanten. Waar dertig procent van de predikanten slechts enkele keren per jaar bidt, is dat onder kerkleden 11 procent. Bij een vraag over kenmerken van God, waarbij meerdere antwoorden mogelijk waren, scoorden onder kerkleden ‘God de Schepper (53 procent) en ‘God de Vader’ (39 procent) hoog, onder predikanten ook ‘God de Schepper’, maar daarnaast ‘God als mee-lijdende’ (beide 50 procent).

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Geloven in Mokum’, waarvan de uitwerking morgen als bijlage verschijnt bij het kerkblad Kerk in Mokum. De enquête onder betalende kerkleden is uitgevoerd door socioloog Erik Sengers. Van de 4500 adressen werden er driehonderd aselect geselecteerd. Uiteindelijk vulden een kleine honderd mensen de vragenlijst in, wat volgens de onderzoeker representatief is.

In het kerkblad wordt het verschil van denken tussen kerklid en predikant als ‘forse spanning’ geduid, maar Bram Schriever vindt die in de praktijk niet merkbaar. De directeur van het Kerkelijk Bureau in Amsterdam, betrokken bij de uitvoering van de enquête, stelt dat predikanten zo’n onderzoek anders invullen. ‘Zij stellen eerder dat je zo niet kunt praten over God. “God bestaat, wat bedoel je daarmee?”, vragen zij zich af.’ Bovendien kent de Protestantse Kerk een ‘diversiteit in geloofsbeleving en die koesteren we ook’.

90 procent van de ondervraagden beschouwt zichzelf als gelovig mens en zo’n 60 procent stelt dat het geloof een (zeer) grote betekenis heeft in zijn eigen leven. Dat loopt uiteen van de dag beginnen met gebed en Bijbelstudie tot de houding naar de naaste. Schriever: ‘Het viel mij op dat het geloof een grote rol speelt bij kerkleden. Spiritueel, maar ook maatschappelijk: het geloof beweegt tot diaconaal handelen.’ Die twee punten zijn volgens hem ook precies de speerpunten van de kerk in Amsterdam.

Het onderzoek wordt gebruikt om op Hervormingsdag het geloofsgesprek tussen de kerkleden te stimuleren.
Comments