In het nieuws‎ > ‎

KerstAmsterdam: meer dan honderd kerkdiensten en christelijke evenementen

Geplaatst 21 dec 2010 14:31 door De Stadslamp Amsterdam   [ 22 dec 2010 02:00 bijgewerkt ]
De Stadslamp, 21-12-2010.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar biedt de website www.KerstAmsterdam.nl de inwoners van de hoofdstad een speciale service:
een site die christelijke activiteiten rond Kerst overzichtelijk bij elkaar zet. De lijst vermeldt inmiddels al meer dan honderd kerkdiensten, nachtmissen, vespers, kinderfeesten, buurtacties, concerten en andere activiteiten, aangemeld door zo'n vijftig kerken. Er is zelfs een "Kerst-iftar" bij.

De reden voor deze service staat op de homepage: "Met Kerstmis vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. Het is een van de hoogtijdagen van het jaar. Kerkdiensten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, gelovig of niet. U bent dus welkom om het feest mee te maken en meer te horen over de betekenis ervan."

Alle kerkelijke stromingen zijn te vinden op KerstAmsterdam: Russisch Orthodox, Rooms-katholiek, diverse protestantse en evangelische kerken, Pinkstergemeentes en nog meer. Dat maakt KerstAmsterdam bijzonder: de kerken van de hoofdstad nodigen samen Amsterdammers uit om het Kerstfeest, dat betekent Christusfeest, met hen mee te vieren. 

Deze praktische interkerkelijke samenwerking en tegelijk gerichtheid op de stad is de kern van de visie van stichting De Stadslamp, die het project organiseert.
Op de website van de stichting, www.destadslamp.nl, is te lezen: "De Stadslamp ondersteunt kerken en christenen in Amsterdam bij hun roeping in de stad, en is een vraagbaak voor ieder die iets wil weten over de Amsterdamse kerken. De stichting is niet verbonden aan één kerk of denominatie, maar is er voor alle kerken en christenen. Het motto luidt: 'Het hele evangelie door de hele kerk voor heel Amsterdam.’ Vanuit deze visie kiest en runt De Stadslamp zijn projecten, en bouwt aan het groeiende netwerk van contacten. Er zijn in Amsterdam in totaal ongeveer 300 kerken en christelijke organisaties.

De bezoeker kan de lijst op verschillende manieren gebruiken. Er kan gezocht worden op kerksoort, stadsdeel en taal. Er is informatie over de muziek, het thema en de voorganger en of er een gelijktijdig kinderprogramma is. Ook zijn de contactgegevens van iedere kerk opgenomen.

De site moet het nog niet hebben van een oogstrelend ontwerp. Maar het werkt allemaal goed. In de loop van december neemt het bezoek aan de site gestaag toe, met een enorme piek op 24 december. Dat wijst er op dat de site in een behoefte voorziet, en dat is niet zo vreemd. Op een normale zondag gaat slechts 3% van de Amsterdammers naar een kerk. Met de Kerstdagen is dat wel 30%! Logisch dat die mensen wel wat hulp kunnen gebruiken bij het vinden van een voor hen geschikte kerkdienst. Diverse grote algemene websites met agenda- en uitgaanstips verwijzen daarom door naar KerstAmsterdam.nl als dé vindplaats voor religieuze Kerst-activiteiten. De gemeente Amsterdam doet dat ook.
 

meer informatie / contactpersoon: Dhr. Gabriel Jansen, coördinator stichting De Stadslamp & project KerstAmsterdam.nl
06-20532753, destadslamp@gmail.com
 
Comments