In het nieuws‎ > ‎

Kopten betogen in Amsterdam vanwege geweld

Geplaatst 14 okt 2011 06:41 door De Stadslamp Amsterdam
Friesch Dagblad / ANP, 14-10-2011. 

Nederlandse koptische christenen demonstreren zaterdag op het Museumplein in Amsterdam om hun medeleven te betuigen aan de slachtoffers van het geweld afgelopen zondag in Egypte. Na een vreedzame betoging kwamen 25 kopten om het leven en raakten ruim tweehonderd gewond.

Het militaire geweld heeft wereldwijd tot hevige reacties geleid. Ook in Nederland willen de koptische christenen met een demonstratie ‘aandacht vragen voor de structurele onderdrukking van de koptische christenen in Egypte’, aldus een persbericht.
Tot met vandaag houdt de wereldwijde koptische gemeenschap een driedaagse vastenperiode. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Raad van Kerken in Nederland hebben samen een brief gezonden aan de koptische gemeenschap in Nederland om hun medeleven te betuigen.

In Egypte is een ,,etnische zuivering” gaande van koptische christenen, menen bestuursleden van de Koptische Stichting Nederland. Volgens de kopten is het tijd dat de internationale gemeenschap ingrijpt om verder geweld en een ,,langzame genocide” te voorkomen. Waar de Egyptische overheid zich eerst nog als toeschouwer opstelde, die niet ingrijpt, neemt ze nu de wapens in de hand ,,om kopten te zuiveren’’, zei bestuurslid Mounir Aziz tijdens een door de ChristenUnie georganiseerde bijeenkomst in het gebouw van de Tweede Kamer.

Nederland gaat binnen de Europese Unie aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar het geweld tegen kopten in Egypte. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei gisteren in een overleg met de Tweede Kamer dit met EU-buitenlandchef Catherine Ashton te zullen bespreken.

Volgens de minister voeren Nederland en de Europese Unie de druk op Egypte op.
Comments