In het nieuws‎ > ‎

Koptische kerken Nederland genoemd als doelwit

Geplaatst 4 jan. 2011 03:17 door De Stadslamp Amsterdam   [ 4 jan. 2011 03:38 bijgewerkt ]
ANP/IKON, 4-1-2011
Drie koptische kerken in Nederland worden op een lijst van al-Qaeda genoemd als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Op de lijst op internet stond ook de Egyptische kerk vermeld die afgelopen zaterdag het doelwit werd van een bomaanslag waarbij 21 mensen om het leven kwamen.

Het gaat om de kerken in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Daarnaast worden ook tientallen andere koptische kerken in Europa genoemd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft regionale politiekorpsen opgeroepen "een oogje in het zeil te houden" bij de kerken. Ook houdt de dienst op internet de "koptische belangen in Nederland" in het oog. Dat meldde een woordvoerder van de NCTb maandagavond laat. Over de beveiliging van de koptische kerken wil de dienst verder niets kwijt.

De woordvoerder benadrukte dat de maatregelen niets te maken hebben met het verschijnen van de terreurlijst op internet. Of de lijst met doelwitten serieus te nemen valt, kon de woordvoerder niet zeggen: "Er circuleert veel op internet. Wij proberen dat samen met de AIVD goed in de gaten te houden.''

De kerken zelf zijn bezig met het regelen van beveiliging, onder meer voor aanstaande donderdag. Dan viert de koptische gemeenschap Kerstavond. Een bestuurslid van de koptische kerk in Utrecht riep maandagavond op tot kalmte: "We nemen de zaak serieus, maar laten we geen paniek veroorzaken.'' Op de website van de koptische kerk in Utrecht staan foto's van de aanslag in Egypte, waarbij ook tachtig mensen gewond raakten.

Secretaris Magdy Ramzy van de koptische kerken in Nederland is dezelfde mening toegedaan. "Ik vraag me af of het verstandig is om hier media-aandacht aan te schenken. Daarmee voldoen we precies aan de wens van de terroristen die publiciteit willen. Beter is dat men ons komt helpen met terrorismebestrijding door te patrouilleren op kerstavond.''

De genoemde Nederlandse kerken herbergen de grootste koptische gemeenschappen in ons land. De kerken in onder meer Den Haag, Leeuwarden, Assen en Enschede zijn kleinschaliger van omvang.

Nederlandse politici hebben inmiddels gereageerd op de bomaanslag van afgelopen zaterdag. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft zijn Egyptische ambtgenoot een brief geschreven waarin hij zijn afschuw kenbaar. Hij heeft hem bovendien opgeroepen al het mogelijke te doen om religieuze minderheden in Egypte te beschermen tegen gewelddaden. Rosenthal is bezorgd over het groeiende aantal aanslagen met een religieuze achtergrond in onder meer Egypte, zo liet hij weten.

CDA, PVV, SP en de ChristenUnie hebben de minister schriftelijke vragen gesteld. Ze willen dat Nederland via de Europese Unie de druk opvoert op Egypte om de religieuze christelijke minderheid beter te beschermen.

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChistenUnie wees er maandag op dat Egypte vorig jaar na een resolutie van het Europarlement had beloofd de bescherming te verbeteren. Aanleiding was toen een andere aanslag tijdens de kerstviering voor Koptische christenen, op 6 januari 2010. Van Dalen vraagt zich net als Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) af of het samenwerkingsakkoord tussen de EU en Egypte kan worden gebruikt om Egypte te dwingen beter te zorgen voor de religieuze minderheden.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie): "Dit is de zoveelste aanslag op een kerk in het Midden-Oosten. Waarom kunnen Nederland en de EU niet daadkrachtig optreden tegen het gerichte geweld tegen christenen? Als een soortgelijke aanslag op een moskee in Nederland door christenen gepleegd zou worden, zouden de islamitische landen op hun achterste benen staan om te protesteren en om betere bescherming te eisen en dreigen met een economische boycot.''

De PVV wil dat Nederland de Egyptische ambassadeur in Nederland op het matje roept over de falende bescherming van christenen tegen salafisten en ,,ander islamitisch gespuis''. Het CDA is bezorgd over de komende viering op 6 januari en wil ook weten waarom verdachten van de aanslag vorig jaar nog niet zijn berecht.

Amin Gemayel, de voormalige (christelijke) president van Libanon (1982-1988), liet in een reactie weten dat christenen in het Midden-Oosten het slachtoffer worden van "genocide".

Bron: ANP/IKON
 
Comments