In het nieuws‎ > ‎

Koptische kerstavond verloopt rustig

Geplaatst 7 jan 2011 01:18 door De Stadslamp Amsterdam
RD, 07-01-2011

AMSTERDAM (ANP) – De kerstavond van de koptische gemeente in Nederland is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Eerder deze week werd gevreesd voor aanslagen, nadat moslimextremisten op internet bedreigingen hadden geuit. De politie was extra waakzaam, maar een aanslag bleef uit.

In de nieuwjaarsnacht werd de koptische Twee Heiligenkerk of al-Qiddissinkerk in de Egyptische stad Alexandrië getroffen door een zelfmoordaanslag. Daarbij kwamen meer dan twintig mensen om het leven.

Maandag werd bekend dat drie koptisch-orthodoxe kerken in Nederland op een lijst van het terreurnetwerk al-Qaeda staan als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Het zou gaan om de kerken in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Naast de drie door al-Qaeda genoemde gebedshuizen, hebben de kopten kerkgebouwen in onder meer Den Haag, Assen en nabij Leeuwarden.

Een woordvoerder van de Koptische Kerk in Amsterdam sprak na afloop van de laatste kerkdienst van een rustige en een „bijzonder geslaagde avond”. De kerk van de heilige maagd Maria aan de Mosstraat in Amsterdam-Noord puilde uit met bezoekers tijdens de twee vieringen op donderdag.

Tijdens de diensten hield de pastoor een minuut stilte voor slachtoffers van de zelfmoordaanslag. Ook stond hij in de preek even stil bij de dreigingen.

Buiten stonden voor de zekerheid particuliere beveiligers en auto’s van de hondenbrigade om onbevoegden weg te houden. De straat achter de kerk was afgezet met een hek. Ook hielden agenten vanuit twee politieauto’s een oogje in het zeil.

Nederland telt circa zesduizend kopten. De meeste kopten in Nederland zijn afkomstig uit Egypte, Sudan, Ethiopië en Eritrea. Kerst vindt bij de Koptische Kerk op een andere datum plaats, omdat zij de Alexandriaanse kalender hanteert. Deze bestaat uit 365 dagen en zes uren.
Comments