In het nieuws‎ > ‎

Lancering stichting Umoja in Amsterdamse kerk

Geplaatst 16 feb. 2017 11:16 door De Stadslamp Amsterdam
ND.nl, 14-2-2017.

Umoja Nederland wil kerken helpen zich te verbinden aan de buurt. ‘Misschien is er in de wijk wel iemand die veel beter oliebollen kan bakken dan de gemeenteleden.’

‘Onze kerk doet best veel voor de buurt’, zegt een vrouw in groepje vijf. ‘We organiseren bijvoorbeeld ieder jaar een buurtbarbecue en een oliebollenactie.’ De bezoekers mogen direct wat over zichzelf vertellen, tijdens de lancering van Umoja Nederland. Die nieuwe stichting is een samenwerking tussen de ontwikkelingsorganisatie Tear en stichting Present.

‘Hoe ziet jouw kerk er over vijf jaar uit?’ Die vraag komt van Umoja-projectleider Geert Jan van Dijk. Zijn droom is dat Umoja kerken gaat veranderen, zodat ze meer in verbinding komen te staan met de buurt. Voor de meeste kerken vraagt dat nog wel een cultuurverandering. Om hen daarbij te helpen is er materiaal ontwikkeld en worden er speciale Umoja-trainers opgeleid.

Eigenlijk bestaat Umoja, wat saamhorigheid betekent, al heel lang. Vijftien jaar om precies te zijn. Het is een programma dat in Kenia is ontwikkeld en door Tear wordt ondersteund. Door Umoja gaan kerken samen met de mensen in de buurt wat doen tegen armoede en onrecht. Geïnspireerd door die verhalen is het materiaal nu vertaald en toegepast op de Nederlandse situatie.

Voor de aftrap Umoja Nederland, is gekozen voor een toepasselijk decor: de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam. Voorganger Jurjen ten Brinke doet eigenlijk precies wat de initiatiefnemers van Umoja voor ogen hebben. Hij betrekt mensen uit de buurt bij de kerk – zo wordt de catering vandaag verzorgd door bijstandsvrouwen uit de wijk – en mensen uit de kerk zijn betrokken bij de buurt. Zo vertelt hij dat het plaatselijke sinterklaasfeest werd gered door gemeenteleden.

Ten Brinke helpt een handje bij het ‘omdenken’ dat nodig is voor die gewenste cultuurverandering in kerken. ‘Als je met de kerk oliebollen gaat bakken voor de buurt, wie gaat ze dan maken? Misschien is er in de wijk wel iemand die veel beter oliebollen kan bakken dan de gemeenteleden. Zoek diegene dan op en doe het samen. Zo doe je niet iets voor de buurt, maar met de buurt.’

Comments