In het nieuws‎ > ‎

"Leren van elkaars geloofstraditie"

Geplaatst 19 jan 2012 06:39 door De Stadslamp Amsterdam
CIP.nl, 19-1-2012.

Evangelische, katholieke, hervormde en Koptische christenen die met elkaar bidden. Dat gebeurt deze week in Amsterdam-Noord tijdens de Week van Gebed. "We erkennen elkaar als christenen door met elkaar in een viering te zitten," zegt Jurjen ten Brinke, zelf betrokken bij de multiculturele kerk Hoop voor Noord. "'Ik heb nog nooit hem hen gebeden, maar dit is zo bijzonder', zeggen mensen uit hervormde en katholieke kerken, die nog nooit met een groep hebben gebeden. Zo kunnen we elkaar opbouwen met waardevolle elementen uit elkaars geloofstraditie."

Ten Brinke voegt toe dat men als christenen ook buiten de gebedsweek samenkomt, maar dat samenwerken lastig is. "Ik heb bijvoorbeeld een voorgangerslunch opgezet waarbij we ook samen bidden. Maar een andere visie op het koninkrijk van God en de persoon Jezus maakt samenwerken lastig. Daarom komt Jezus ook beperkt aan bod op onze gebedsavonden. Een nadrukkelijke oproep tot bekering om Jezus aan te nemen, zal niet te horen zijn. Als het gaat om ons jongerenwerk wordt evangelisatie onder moslims niet door iedereen in dank afgenomen. We erkennen allemaal dat we verschillend zijn, maar elkaar tegelijkertijd ook heel hard nodig hebben."

Niet alleen
"Veel mensen in Amsterdam-Noord hebben het idee dat de kerk op sterven na dood is en christenen een marginale minderheid vormen. Als we iets samen organiseren met diverse kerken, zien we dat mensen zich in elkaar gaan herkennen en niet alleen zijn. Op deze manier zien mensen bekenden uit de eigen buurt die kennelijk ook christen zijn."

"We mogen van elkaar leren," vervolgt Ten Brinke. "Er zijn meerdere manieren om als christen te leven. Wij houden als Hoop voor Noord boven tafel dat er één weg tot behoud is [Jezus Christus]. Er zijn christenen in Amsterdam-Noord, die dat anders zien. We kunnen discussiëren of ze echt christen zijn, maar dat oordeel komt alleen God toe. Als ik samen met hen kan bidden om Gods koninkrijk, zal ik dat niet nalaten. Ik was onder de indruk van de katholieke priester, die een pleidooi hield om in de voetsporen van Jezus te wandelen. Hij stelde Jezus als voorbeeld centraal, maar vertelde geen leugens. Ik zou het misschien anders uitleggen, maar op die wijze kunnen we veel van elkaar leren."
Comments