In het nieuws‎ > ‎

Lubbers overhandigt Oeuvreprijs aan Oosterhuis

Geplaatst 21 jun 2012 06:04 door De Stadslamp Amsterdam
IKON-kerknieuws, 18-6-2012.

Ruud Lubbers, voormalig hoge commissaris voor de vluchtelingen (UNHCR), overhandigt op 21 juni tijdens de Nacht van de Theologie de Theologie Oeuvreprijs aan dichter-theoloog Huub Oosterhuis. Oosterhuis krijgt deze prijs vanwege zijn vernieuwende liturgische teksten en liederen.

Huub Oosterhuis heeft ook ook het allereerste Theologie-pamflet 'Red hen die geen verweer hebben' geschreven, dat deze week ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie verschijnt bij uitgeverij Ten Have. De Nacht van de Theologie wordt gepresenteerd door Jacobine Geel.

Het is de tweede keer dat de Nacht van de Theologie plaatsvindt in de Hermitage Amsterdam. Het galafeest voor theologen draagt dit jaar het thema 'Vreemd vermogen'. De crisis in onze tijd is terug te voeren op verwarring over eigendomsverhoudingen (zowel de thematiek rond vluchtelingen als Eurocrisis) .

Ook theologie kan gezien worden als vreemd vermogen. Het is een discipline, die verwarring zaait: 'Vreemde jongens die theologen'. Een andere associatie bij het thema is de locatie waar de Nacht van de Theologie plaatsvindt. In de Hermitage is een permanente tentoonstelling van vreemd (Russisch) Vermogen.

Er worden tijdens de Nacht, naast de oeuvre prijs, twee andere prijzen uitgereikt: De Theologie Publicatieprijs voor het beste theologische boek en de Theologie Podiumprijs voor de meest spraakmakende theoloog van het afgelopen jaar. De winnaars zijn 21 juni 's nachts te gast bij het NCRV radioprogramma Casa Luna (Radio 1, 00.00-2.00 uur). Gerrit-Jan Kleinjan, redacteur van dagblad Trouw, gaat op zoek naar de best geklede theoloog.

18-6-2012 | bron: IKON-kerknieuws.nl
Comments