In het nieuws‎ > ‎

Marcouch bidt 'Onze vader' met predikant

Geplaatst 15 nov. 2010 11:45 door De Stadslamp Amsterdam
ANP/kerknieuws, 15-11-2010.
"God heeft ons geschapen als mens, niet als gelovige. Zonder vrije wil bestaat geen geloof. Een geloof komt per definitie voort uit een vrije wil, een bewuste keuze. Zo niet, dan is het geen geloof, maar een automatisme, een slaafse reactie. Dat geloven voortkomt uit een vrije wil, betekent dat mensen er ook voor kunnen kiezen om niét te geloven."

Dat zei Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) zondag in zijn preek in de Amsterdamse remonstrantse gemeente Vrijburg. Hij preekte daar op uitnodiging van de remonstrantse dominee Joost Röselaers over het lot en de vrije wil. Marcouch en Röselaers baden samen het Onze Vader.

Ongeveer tweehonderd mensen waren op de dienst afgekomen. Volgens Röselaers was de kerkgemeente unaniem positief over de dienst "en zelfs bijna trots dat dit kan".

Dat Röselaers de islamitische Marcouch had uitgenodigd om te komen preken in de christelijke kerk, kwam hem ook op een aantal negatieve reacties te staan. Vanuit christelijke hoek werd gewaarschuwd "voor het grote kwaad dat hij in huis haalt''. Ook ontving hij een reactie van een christelijke Turk die hem vraagt op te passen voor de islam.

"Maar'', zegt Röselaers, "het verschil tussen vrijzinnig christenen en vrijzinnig moslims lijkt wel kleiner te zijn dan het verschil tussen vrijzinnige christenen en meer orthodoxe christenen.''

"Voor liberale moslims is er bijna geen plek'', zegt Röselaers. De dominee heeft Marcouch daarom gezegd dat hij en andere liberale moslims welkom zijn om op vrijdag gebruik te maken van zijn kerk.

De kerkdienst maakt deel uit van een serie diensten waarin politici worden uitgenodigd om zich in een overdenking over een maatschappelijk thema uit te spreken. In het voorjaar is VVD'er Frits Bolkestein aan de beurt.

Comments