In het nieuws‎ > ‎

Met Kerst 6,2 miljoen mensen in de kerk

Geplaatst 23 dec 2009 02:07 door De Stadslamp Amsterdam
PKN,23-12-09. Protestantse Kerk verwacht met Kerst 6,2 miljoen mensen in de kerk
Religieuze betekenis van Kerst: vrede en naastenliefde.
Ruim 37% van de Nederlanders* is van plan met Kerst naar de kerk te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Metro Life Panel, dat in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland werd gehouden onder de lezers van gratis dagblad Metro. Aan het onderzoek hebben ruim 1.250 respondenten meegewerkt. De meeste mensen gaan naar de kerk om de Bijbelse kerstboodschap te horen. Ook geven zij aan in de kerk geïnspireerd te worden en het fijn te vinden anderen te ontmoeten. Sfeer is eveneens een belangrijke reden voor kerkgang met Kerst.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de mensen die met Kerst in de kerk zitten vaste kerkgangers zijn. De andere helft komt af en toe of alleen met Kerst of een andere feestdag. Een opvallend groot aantal mensen (80%) zegt zich op de kerstperiode te verheugen. Voor een kwart van hen geldt dat zij naar Kerst uitzien omdat dit voor hen een periode van bezinning is. Voor degenen die zich niet op de kerstdagen verheugen, komt dit voor een deel omdat de overdaad hen tegenstaat.

Vrede en naastenliefde
Op de vraag wat Kerst voor de meeste mensen vooral betekent, noemt bijna tweederde van de respondenten ‘samenzijn met familie’, gevolgd door ‘het feest van de geboorte van Jezus Christus’ (20%). De religieuze betekenis van Kerst wordt door ruim de helft van de ondervraagden doorvertaald naar de christelijke thema’s vrede en naastenliefde.

Protestantse Kerk daagt uit
Het onderzoek maakt deel uit van de campagne ‘Wij Geloven - Kerst’. Met deze campagne wil de Protestantse Kerk mensen uitnodigen om Kerst te vieren en heet hen daarvoor welkom in de kerk. Daarnaast wordt in deze campagne het gesprek gezocht met mensen binnen en buiten de kerk over de betekenis van Kerst. De Protestantse Kerk wil Nederlanders uitdagen na te denken over het feest dat als een belangrijk hoogtepunt in het kerkelijk jaar geldt. Daartoe heeft de Protestantse Kerk 400.000 kranten verspreid met portretten van bekende en onbekende Nederlanders. Onder andere Paul Rosenmöller, Caroline Tensen, Tijs van den Brink en Doekle Terpstra vertellen in deze krant over hun persoonlijke beleving van Kerst.

* Dit betreft specifiek de Metro-lezers uit het Metro Life Panel

23-12-2009 | bron: PKN
Comments