In het nieuws‎ > ‎

Moslims willen koptische kerken beschermen

Geplaatst 4 jan. 2011 03:34 door De Stadslamp Amsterdam
ANP/IKON,4-1-2011.
Moslimgroeperingen bieden koptische kerken in Nederland bescherming aan tegen mogelijke aanslagen. Dat hebben woordvoerders van de Nederlandse Moslim Raad (NMR), de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland en de Federatie Islamitische Organisaties (FION) dinsdag laten weten.

Het gaat om de drie koptische orthodoxe kerken in Nederland die op een lijst van al-Qaeda staan als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. De kerken staan in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. In totaal zijn er zeven koptische orthodoxe kerken in Nederland.

De pastoor van de koptische orthodoxe kerk in Amsterdam zei dinsdag in een reactie een e-mail te hebben ontvangen met het aanbod. Het bestuur heeft een e-mail teruggestuurd om te bedanken. Het neemt het voorstel "serieus in overweging".

Behalve dat de voorzitters van de drie moslimorganisaties de kerken willen "bewaken tegen de dreiging van al-Qaeda" roepen zij alle moslims, jong en oud, man en vrouw op de dreiging luid en duidelijk te veroordelen. "Juist wij moeten dit doen, omdat al-Qaeda stelt in naam van de islam te handelen. Christelijke kopten, wij en trouwens alle Nederlanders hebben juist dezelfde vijanden: de terroristen. Hoogste tijd om dit luid duidelijk te maken. Bij de gedachte dat christelijke kopten hier in Nederland worden aangevallen, kunnen wij niet meer slapen."

Pastoor Jozef Rizkalla van de koptische kerk in Eindhoven laat weten dat vrijwilligers een oogje in het zeil zullen houden bij zijn kerk. De pastoor is dinsdag uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau om te kijken of er aanleiding is voor het doen van aangifte. Volgens een woordvoerster van de politie zijn er 'passende maatregelen' genomen om het kerkgebouw aan de Alpenroosstraat te beschermen.

De politie houdt extra toezicht bij de koptische kerk in Utrecht. Die doet dinsdag aangifte, liet een bestuurslid weten. De kerstviering donderdagavond gaat gewoon door, benadrukte hij. "We sluiten niet uit dat er iets gaat gebeuren, maar wij laten ons niet bang maken." Ongeveer 150 kerkgangers worden telefonisch geïnformeerd over hoe ze de kerk moeten binnenkomen en verlaten. Auto’s mogen niet voor de deur staan en bezoekers moeten de kerk een voor een verlaten.

De politie in Amsterdam laat weten nooit iets te zeggen over de beveiliging van personen of gebouwen en dus ook niet over de eventuele beveiliging van de koptische kerk in de hoofdstad.

De drie kerken in Nederland staan samen met tientallen andere koptische kerken in andere Europese landen en Egypte op de website Shumukh al-Islam. Die roept ertoe op bomaanslagen te plegen op kerken tijdens het koptische kerstfeest, vrijdag. Ook de al-Qissiddinkerk in Alexandrië in Egypte, waar zaterdag zeker 21 mensen omkwamen door een bomaanslag, stond op die lijst.

Bron: ANP
 
Comments