In het nieuws‎ > ‎

Nacht van de Theologie is 'boekenbal voor theologen'

Geplaatst 20 apr 2011 00:58 door De Stadslamp Amsterdam
Ikon, 15-4-2011.
Op 21 juni vindt in de Hermitage Amsterdam de eerste Nacht van de Theologie plaats. Het wordt een galafeest dat het belang en de maatschappelijke relevantie van de theologie wil benadrukken. Tijdens de Nacht vindt de uitreiking van de Theologie Publicatieprijs 2011 en de Theologie Podiumprijs plaats.

De initiatiefnemers voor de Nacht van de Theologie - Trouw, NCRV, IKON, Protestantse Kerk Amsterdam, Remonstrantse Broederschap en Refo500 - willen de theologie op een nieuwe manier onder de aandacht brengen. De theologie verdient volgens hen een dergelijk evenement. "Zonder theologie is het moeilijk de actualiteit te begrijpen. Theologie gaat eigenlijk over álles". Tijdens de Nacht kunnen theologen uit het hele land elkaar ontmoeten én, hoopt de organisatie, inspireren. Een uitgebreid programma zorgt voor vermaak en diepgang, variërend van debat en toespraken tot muziek en interviews. "Het wordt een soort boekenbal, maar dan voor theologen", aldus de initiatiefnemers. De diverse programmaonderdelen vinden plaats tijdens een avondvullend diner.

Hoogtepunt van de Nacht is natuurlijk de tweevoudige prijsuitreiking. De Theologie Publicatieprijs 2011 is in het leven geroepen voor het beste theologische boek van het afgelopen jaar. Op de longlist van 18 titels staan onder andere de Herziene Statenvertaling en de Catechismus van de Compassie. De Theologie Podiumprijs gaat naar de theoloog die met een opvallende activiteit of initiatief of door een sterke presentatie in de media de theologie een gezicht heeft gegeven. Onder de tien genomineerden zijn Antoine Bodar voor zijn optreden in de media, Abeltje Hoogenkamp van de preek van de leek en Herman Selderhuis die de herdenking rond 500 jaar Calvijn organiseerde.
Op de website nachtvandetheologie.nl is meer informatie te vinden over de Nacht en is het mogelijk om een stem uit te brengen op de genomineerde theologen voor de Theologie Podiumprijs. Theologen kunnen zich via deze site ook opgeven voor het evenement tijdens de kortste nacht van het jaar.

Comments