In het nieuws‎ > ‎

Nederland herdenkt vervolgde christenen in Amsterdam

Geplaatst 1 feb 2011 06:17 door De Stadslamp Amsterdam
Kerk in nood, 28-1-2011.
Een groeiend aantal personen en organisaties ondersteunt de Avond van de Martelaren die op 24 maart plaatsvindt. Dit initiatief van Kerk in Nood is ontstaan om de christenen die in 2010 zijn gedood vanwege hun geloof, te herdenken. Op deze gebedsavond zullen bekende en minder bekende Nederlanders de namen van meer dan 250 martelaren noemen, kort iets vertellen over hoe ze zijn omgekomen en voor ieder van hen een kaars aansteken.

Vanwege recente aanslagen is er de laatste drie maanden veel aandacht voor vervolgde christenen. Dit is begonnen met de gruwelijke aanslag van 31 oktober in de Kathedraal in Bagdad waarbij 58 mensen om het leven kwamen. Dit werd gevolgd door talloze aanslagen in november en december op huizen van christenen in Bagdad en Mosul, waarbij meer dan 15 mensen gedood zijn. De aanslag met een autobom op de Koptische kerk in het Egyptische Alexandrië, die 21 christenen doodde, leidde er zelfs toe dat drie Koptische kerken in Nederland beveiligd moesten worden. Bij zijn nieuwjaarstoespraak heeft Paus Benedictus XVI deze aanslagen scherp veroordeeld en opgeroepen tot "religieuze vrijheid als fundamentele weg naar de vrede".

Een groot aantal personen en organisaties in Nederland vinden het belangrijk dat deze christenvervolging stopt en werken mee aan deze Avond van de Martelaren. Mgr. Punt, de bisschop van Haarlem, zal voorgaan in de Eucharistieviering tijdens deze avond. Ook zal de Irakese christelijke gemeenschap, met name de Syrische Katholieken en Chaldeeuwse christenen in Nederland, aanwezig zijn. Op de avond zelf zal er live muziek zijn van The Fruits, Juta Bolsius en Sami Hanawi, lid van de Syrische Katholieke gemeenschap in Nederland.

In aanloop naar deze bijeenkomst zullen KRO/RKK, Radio Maria en het Katholiek Nieuwsblad aandacht besteden aan de martelaren van het afgelopen jaar. De avond zelf zal live worden uitgezonden door Radio Maria en als reportage te zien zijn bij Katholiek Nederland TV.


De Avond van de Martelaren vindt plaats in de St. Nicolaas Kerk in Amsterdam op 24 maart en begint om 18.00 uur.
Comments