In het nieuws‎ > ‎

Noorderkerk maakt filmpjes voor zoekers

Geplaatst 27 sep 2012 05:23 door De Stadslamp Amsterdam
RD, 27-9-2012.

AMSTERDAM – In een reeks korte films, waarvan woensdag de eerste twee op de website van de Noorderkerk in Amsterdam zijn geplaatst, geeft dr. P. J. Visser antwoord op vragen van buitenkerkelijken over het christelijke geloof.

Het project is bedoeld om het christelijke geloof toegankelijk te maken voor zinzoekers en de drempel van de kerk te verlagen. De predikant van de protestantse wijkgemeente in Amsterdam geeft antwoord op vragen als: „Waarom zou ik naar de kerk gaan?” en „Is het christendom het enige geloof?” Tijdens het maken van de films ging hij daadwerkelijk met buitenkerkelijken in gesprek.

Dat er behoefte is aan antwoorden, bleek uit de belangstelling voor zowel amateurfilmpjes die in het verleden op de site stonden als de kerkdiensten, die in woord en beeld te volgen zijn. Op zondag volgen honderden mensen live de kerkdienst via de website.

„Voor mij is het een nieuwe ontwikkeling”, zegt de predikant van de kerk in de Jordaan. „Een persoonlijk gesprek blijft toch het belangrijkste medium, in lijn met Jezus, Die altijd met mensen in gesprek was. Aan de andere kant kun je via filmpjes veel mensen bereiken met wie je anders niet zomaar in gesprek raakt. Sommigen vinden het eng om met de dominee te praten. Anderen aarzelen omdat ze denken dat er meteen iets van hen wordt verwacht. Nu kunnen ze vrijblijvend met het geloof kennismaken, een filmpje op zich laten inwerken en het nog eens een tweede keer bekijken. Iedereen kan er op zijn eigen manier mee omgaan.”

Tijdens gesprekken met Amsterdammers bemerkt ds. Visser dat er veel gedachten en vooroordelen over de kerk bestaan. „De kerk lijkt een gesloten bolwerk. Filmpjes plaatsen is een manier om de kerk een gezicht te geven. Zo treed je naar buiten, kwetsbaar, eerlijk en met een zekere vrijmoedigheid. Je hoeft van het Evangelie geen geheim te maken.”

De onderwerpen die in de opgenomen gesprekken aan de orde komen, zijn aan de praktijk ontleend. Sommige zoekers benaderen de predikant per e-mail, anderen komen met hem in contact door de activiteiten die de gemeente organiseert voor de kinderen uit de Amsterdamse volkswijk de Jordaan.

Zo’n twee keer in de week ontmoet hij een geïnteresseerde buitenstaander, iemand die voor het eerst of juist na lange tijd bij de kerk terechtkomt. „Ik word erdoor verrast. Maar ik wil geen succesverhalen vertellen. Ik zie hoe waar het is dat God zoekt naar wat verloren is. Dat is de diepste reden voor projecten als deze. We zitten niet zomaar een beetje missionair te zijn.”

Comments