In het nieuws‎ > ‎

Oecumenisch Theologisch Café Mokum

Geplaatst 12 sep 2011 05:46 door De Stadslamp Amsterdam
Raad van Kerken Amsterdam, 12-9-2011. 

Persbericht. 
Een nieuwe naam: Een nieuw begin !
Oecumenisch Theologisch Café Mokum.

Het aloude theologen café was destijds een begrip in kerkelijk Amsterdam. Volle zalen in maandelijkse bijeenkomsten op vaak wisselende locaties met hartstochtelijke debatten over kerk, theologie en politiek als reactie op een lezing van een bekende theoloog, politicus of anderszins beroemde persoonlijkheid in dat zo kleurrijke Amsterdam. Tijden veranderen, Theologische zienswijzen wisselen,waardoor eertijds bloeiende en drukke happenings tot kleine bijeenkomsten in kleine zalen getransformeerd werden met als onverbiddelijk einde een laatste bijeenkomst waarop de lichten uitgedaan worden.

Zo dreigde het ook met het aloude theologisch café te gaan. Zo is het eigenlijk ook gegaan. Op een bijeenkomst in mei 2010 werd besloten om te stoppen. Op die laatste bijeenkomst hield Dr. Ad van Nieuwpoort een bevlogen lezing voor een handjevol overblijvers. Aan het slot deelde de toenmalige voorzitter, Piet Koenes, aan de deelnemers mee, dat deze bijeenkomst definitief de laatste van het theologisch café zou zijn. Toen sprong Dr. Van Nieuwpoort voor het theologisch café in de bres. Dit theologisch café met zijn roemrijke achtergrond en traditie, aldus hem, mocht voor theologisch en kerkelijk Amsterdam niet verloren gaan. Hij nam het initiatief tot een heroverleg over het voortbestaan van het theologisch café. Hij riep ook een vergadering met bekende theologen bij elkaar om over een herstart te praten. Ineens was er een samenwerking tussen universiteit, het PKN kerkelijk Centrum, de Sociëteit en de Gelagkamer van de Corvershof, mensen uit de R.K. kerk en Evangelische beweging, waaruit na veel vergaderingen en besprekingen het nieuwe Oecumenische Theologisch Café Mokum te voorschijn zou komen.

Vrijdagmiddag, 23 september, 2011, aanvang 16.00 uur, zal er in de gelagkamer van de Corvershof, Nieuwe Herengracht 18, Amsterdam, de eerste bijeenkomst van het hernieuwde Oecumenisch Theologisch Café Mokum, gehouden worden. Ds. Ruth Peetoom, voorzitter van het C.D.A., maar ook jaren lang stadspredikant in Utrecht, zal voor ons spreken over “Kerk, Stad en Evangelie”. Uiteraard is er, in de traditie van het aloude theologisch café, alle ruimte en gelegenheid tot discussie. We komen bij elkaar in een fantastische ambiance van een gelagkamer, waarin het goed spreken, luisteren en drinken is. Kortom: het beloofd een fantastische bijeenkomst te worden, waarop U allemaal , zeker ook studenten, van harte welkom bent. De toegang is vrij. De dankbaarheid overheerst, dat het toch mogelijk is gebleken om met een hernieuwd, verbreed, oecumenisch theologisch café op een wel heel mooie locatie, door te gaan. We hebben een jaar uitgetrokken om te kijken of het plan zal slagen. Aan U, oude en nieuwe bezoekers, de uitdaging, samen met ons als werkgroep, dat het hernieuwde theologisch café Mokum een blijvende plaats in kerkelijk en theologisch Amsterdam zal behouden

.Namens de werkgroep Oecumenische theologisch café Mokum,

Jan v.d. Wolf,
Piet Koenes
Comments