In het nieuws‎ > ‎

Ongegronde stemmingmakerij bij SBS

Geplaatst 16 mrt 2012 02:36 door De Stadslamp Amsterdam   [ 16 mrt 2012 04:08 bijgewerkt ]
CIP.nl / Stichting Tot Heil des Volk, 15-3-2012

"Journalistiek accepteert niet dat we geen homogenezers zijn"

Komende zondag is in het SBS-programma Undercover in Nederland een uitzending gewijd aan de christelijke zorginstelling Different. "Door middel van undercoverjournalistiek wilden ze ontdekken of Different zou doen aan homogenezing ten koste van ziektekostenverzekeraars," legt Henk van Rhee, algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks uit. "Blijkbaar heeft de journalistiek moeite met het feit dat we geen homogenezers zijn." Different maakt onderdeel uit van Tot Heil des Volks.

Voor die uitzending heeft SBS met behulp van twee acteurs, die zich voordeden als potentiële cliënt, undercover opnamen gemaakt van twee intakegesprekken bij één van de Differentvestigingen. Omdat vanaf de eerste aanmelding onduidelijkheid bestond over de vraag of deze persoon bij Different aan het juiste adres was, is gekozen voor een oriënterend gesprek in plaats van het GGZ-traject. Van enige vergoeding door de zorgverzekeraars van de door SBS aangegeven zorgvraag is dus geen enkele sprake.

Stemmingmakerij
"Door met een mini-cameraatje een hele geheimzinnige sfeer op te roepen en de stem van onze hulpverlener te vervormen, hebben we het al verloren in de publieke opinie," vervolgt Van Rhee. "Het is een vooropgezet plan want als ze ongelijk blijken te hebben, is hun investering voor niets geweest. Eén van onze medewerkers heeft tegen hen gezegd: 'We geloven niet dat het Gods bedoeling geweest is om in een homoseksuele relatie te stappen'. Zo'n uitspraak kunnen ze ook gewoon van onze site halen. Een undercoverjournalist is hiervoor overbodig."

Tot Heil des Volks betreurt dat door "stemmingmakerij de zorg die wij verlenen in een verkeerd daglicht wordt gesteld. Zowel voor hulpverleners als cliënten komt deze bejegening intimiderend en kwetsend over." Intussen heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vastgesteld dat Different voldoet aan de regels van geestelijke gezondheidszorg.

Bekijk hier de promo van het programma.
Comments