In het nieuws‎ > ‎

Open brief van kerken aan burgemeester over vluchtelingenopvang

Geplaatst 1 dec 2014 09:01 door De Stadslamp Amsterdam   [ 1 dec 2014 09:01 bijgewerkt ]

Persbericht Raad van Kerken Amsterdam, 1-12-2014.

 

Op initiatief van het Platform Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam hebben de diaconieën van de Protestantse Kerk Amsterdam en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam een brief gestuurd naar de burgemeester over de opvang van vluchtelingen in de stad. Zij brengen daarin naar voren dat bed, bad en brood niet genoeg is om deze groep op een menswaardig wijze op te vangen. Zij schrijven:

 

Uw voornemen om slechts nachtopvang (12-uurs regeling) te bieden verontrust ons in hoge mate. Dat zou namelijk betekenen dat niet tegemoet gekomen wordt aan de eis van het Europese Comité voor Sociale Rechten om de menselijke waardigheid volkomen te respecteren. Enkel nachtopvang (12-uurs regeling) zou betekenen dat betrokkenen:

-          met al hun spullen, overdag op straat moeten doorbrengen

-          gevaar lopen door de politie aangehouden en/of opgepakt te worden, zelfs (voor de zoveelste maal) in detentie terecht te komen, met alle stress en angsten vandien. Dit geldt temeer voor mensen met trauma’s uit het vluchtverleden (ruim 1/3)!

-          niet in staat zijn in alle rust en individueel aan hun toekomst te werken

De ervaring leert ook dat mensen die alleen van deze vorm van opvang gebruik maken en dus overdag aangewezen zijn op de straat, nog meer ontheemd raken dan anderen die wel een dag- en nachtopvang hebben.

 

Voor het Platform Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam houdt een menselijke en adequate opvang ten minste in: een 24-uurs opvang, waarin de bewoners in alle rust op een eigen plek en veilig en warm aan hun eigen toekomst kunnen werken. Dit is vanaf de straat niet mogelijk.

 

De leden van het Platform zijn ten allen tijde bereid om mee te denken over de aanpak en opzet van de activiteiten voor de dagopvang en individuele begeleiding van betrokkenen.

 

NOOT VOOR DE PERS

Voor meer informatie: Gerhard Scholte, voorzitter van het Platform Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam,06 40 48 60 34, gscholte@dds.nl

Comments