In het nieuws‎ > ‎

Opus Dei-'pionier' Steinkamp overleden

Geplaatst 3 apr 2013 02:02 door De Stadslamp Amsterdam
KN, 3-4-2013.
In Amsterdam is op paaszondag mgr. dr. Hermann Steinkamp na een kort ziekbed op negentigjarige leeftijd overleden.

'Meneer' Steinkamp, zoals de priesters van het Opus Dei worden aangesproken, werd in 1932 in Spanje geboren als zoon van de honoraire consul van Duitsland. Hij maakte er als kind de Spaanse burgeroorlog mee en daarna, in zijn 'vaderland' Duitsland, de nazidictatuur.

Tijdens zijn studie scheikunde in Spanje sloot hij zich aan bij het Opus Dei en werd in 1959 priester gewijd. Kort daarop werd hij naar Nederland gestuurd om op verzoek van de bisschop van Haarlem een vestiging van het Opus Dei te beginnen. Hij was jarenlang regionaal vicaris van de lekenbeweging in Nederland.

Mgr. Steinkamp was een buitengewoon mild en wijs priester die met verdriet de neergang van het Nederlands katholicisme gadesloeg "voor de derde keer in mijn leven", maar zonder daarover te oordelen. In een interview met KN zei hij daarover dat het "iets diabolisch is" en "niet te verklaren".

De toen nog kwieke 86-jarige zei toen ondanks zijn leeftijd niet van plan te zijn "achter de geraniums te gaan zitten, maar het schiet op dat ik eronder ga liggen. Ik heb mijn plekje op het kerkhof al gereserveerd (...) Geen zorgen. God zorgt".

Op donderdag 4 april wordt er om 19.30 uur voor de overledene een heilige Mis opgedragen in de Onze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht 220, 1016 DZ Amsterdam. Op deze dag is er van 14.30 uur tot 19.30 uur gelegenheid afscheid van hem te nemen in de kapel van het Ontmoetingscentrum naast de kerk. De plechtige Requiemmis zal plaatsvinden op vrijdag 5 april om 13.30 uur in de Onze Lieve Vrouwekerk.

Comments