In het nieuws‎ > ‎

Plan voor ‘baptistenhuis’ in Amsterdam

Geplaatst 5 mei 2012 04:29 door De Stadslamp Amsterdam
ND, 2-5-2012.
AMSTERDM - De Unie van Baptistengemeenten heeft een plan gemaakt om in de Amsterdamse Herdenkingskerk een zogeheten 'baptistenhuis' te vestigen.

In de baptistenkerk in Amsterdam-West moeten het Uniebureau en de predikantenopleiding van de baptisten komen, nu nog gevestigd in Barneveld, en het kantoor en bibliotheek van het International Baptist Theological Seminary dat nu nog in Praag zetelt.'

Het plan komt voort uit een mogelijke verhuizing van het theologische instituut naar Nederland. De definitieve beslissing daarover wordt na de zomer genomen. Daarvoor is onder meer nodig dat de algemene vergadering in Appingedam begin juni instemt met het plan. Algemeen secretaris Albrecht Boerrigter van de Unie van Baptisten acht de kans op een positieve belissing reëel.

De internationale opleiding verzorgt een master theologie en begeleidt promovendi, voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa. Het instituut gaat nauw samenwerken met de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De Baptistengemeente Amsterdam-West wil de Herdenkingskerk voor één euro overdragen aan de Unie. Die steekt ongeveer 1,5 miljoen euro in renovatie en uitbreiding van het gebouw. Daarvoor wordt het geld gebruikt dat bijna vijf jaar geleden vrijkwam door de verkoop van landhuis Vinkenhof in Bosch en Duin, waar de baptisten toen gevestigd waren. De theologieopleiding gaat ruimte huren in het gerenoveerde kerkgebouw.

Op de algemene vergadering komt ook een plan van aanpak aan de orde voor de mogelijke fusie tussen de Unie van Baptistengemeenten en de ABC-gemeenten. De komende anderhalf jaar wordt benut om te bekijken waarom een fusie goed zou zijn. Als daarover overeenstemming komt, volgt nog anderhalf jaar van praktische afstemming. Daarna besluiten de kerkgenootschappen of ze definitief fuseren.

Comments