In het nieuws‎ > ‎

Politici blij met christelijk welzijnswerk

Geplaatst 25 jun. 2013 02:32 door De Stadslamp Amsterdam
Het goede leven, 19-6-2013
Een tiental raadsleden van de Amsterdamse stadsdeelraad Centrum bezocht vorige maand in het kader van een werkexcursie diverse christelijke welzijnsinstellingen. De raadsleden van vooral PvdA, D66, SP en VVD huize, bleken onder de indruk van het werk.
Henk van Rhee, directeur van de stichting het Heil des Volks die ook door de raadsleden was bezocht, was na afloop van de excursie aangenaam verrast. Een verbazingwekkende toenadering tussen staat en kerk noemde hij het bezoek in zijn blog op de site habakuk.nu.

De afgelopen jaren werd in het kader van scheiding kerk en staat maatchappelijk werk van religieuze organisaties scherp tegen het licht gehouden. Drie jaar geleden moest Youth for Christ noodgedwongen stoppen met een jongerenproject in Amsterdam. De jongerenorganisatie verrichte prima werk, maar nam alleen christenen als personeel aan. Voor deelraad West aanleiding de subsidiekraan dicht te draaien.
Open vizier

Opvallend: de excursie was georganiseerd door Yellie Alkema van D66, een partij die hamert op een strikte scheiding van kerk en staat.

Van Rhee: „Ik heb de deelraadsleden gecomplimenteerd met hun open vizier en dappere houding om, los van de heersende ideologie, gewoon te kijken naar wat er gebeurt. Het kan bijna niet anders dan dat er van dit bezoek een correctie naar de landelijke politiek uitgaat. Zou het tij dan toch nog een beetje keren?”

In het Reformatorisch Dagblad vertelt Yellie Alkema goede herinneringen te bewaren aan de excursie. „Ik kwam onder de indruk van het vele vrijwilligerswerk dat in de binnenstad gedaan wordt door christenen. Opgeteld gaat het om een totaal van vijfhonderd vrijwilligers. Er wordt mooi werk gedaan, waar veel Amsterdammers van profiteren. Er was maar één reactie die ons vreemd voorkwam, van een meisje van Jeugd met een Opdracht dat vertelde dat ze gestopt was met haar studie en uren per dag bidt voor de prostituees.”

Subsidiepot

Opmerkelijk noemt Alkema in de krant de woorden van haar partijgenoot Van Moerkerken, die tegen de eveneens aanwezige PvdA’er Rengelink, stadsdeelwethouder met de portefeuille Zorg, zei: „Trek de subsidiepot maar open.”

Alkema: „Rengelink merkte op dat D66 altijd voor een strikte scheiding van kerk en staat was. Ik antwoordde toen dat onze partij verandert. De wethouder zei daarop dat hij mensen en groepen subsidie geeft naar wat ze doen, en niet naar wat ze denken.”

Alkema is zelf ook voor de scheiding van kerk en staat, maar vindt dat je doorschiet als wanneer je christenen afrekent op hun standpunt of motivatie. „Het moet gaan om wat instellingen doen. Het is te gek voor woorden dat mensen beoordeeld worden naar hun geweten. Dat is toch waar we in Nederland bekend om staan, dat we als eerste land ter wereld gewetensvrijheid hadden?”

Comments