In het nieuws‎ > ‎

Portugese Synagoge „in baksteen gestolde trots”

Geplaatst 27 jan 2010 02:32 door De Stadslamp Amsterdam
RD, 26-01-2010. AMSTERDAM – De Portugese Synagoge in Amsterdam herbergt een van de bijzonderste Joodse erfgoedcollecties ter wereld. Nu weten nog weinig mensen van het bestaan van deze culturele schat, maar dat gaat veranderen. Minister Plasterk (OCW) gaf maandag het startsein voor een grootscheepse restauratie en herinrichting.

De monumentale synagoge aan het mr. Visserplein wordt door architect Elias Bouman ontworpen naar een reconstructie van de tempel van Salomo. In 1675 is het gebouwencomplex klaar. Tweehonderd jaar lang is het de grootste synagoge ter wereld. De synagoge beschikt over de oudste Joodse bibliotheek ter wereld, de Ets Haim (boom des levens), met als topstuk een codex van de beroemde Joodse geleerde Maimonides uit 1275.

Tegenwoordig vormt de synagoge samen met het Joods Historisch Museum en de Hollandse Schouwburg het culturele en religieuze hart van de Portugees Joodse gemeenschap die sinds 1600 deel uitmaakt van Amsterdam. De zogenaamde Portugees Israëlitische Gemeente, die onder leiding staat van rabbijn Dayan dr. Pinchas Toledano, telt zo’n 650 leden. Nog altijd heeft het gebouw geen elektrische verlichting of verwarming; voor bijeenkomsten moeten duizend kaarsen worden aangestoken.
 
Comments