In het nieuws‎ > ‎

Protestants Amsterdam organiseert Gay Pride-viering

Geplaatst 7 aug 2010 13:30 door De Stadslamp Amsterdam
Kerknieuws.nl, 2-8-2010.  De Protestantse Kerk in Amsterdam (PKA) en de christelijke homo-organisatie LKP organiseren op zondag 8 augustus de feestelijke slotviering van de Gay Pride in de Keizersgrachtkerk. Beide organisaties zijn ook aanwezig tijdens de bekende Canal Parade.

Het is de eerste keer dat de PKA nadrukkelijk betrokken is bij het grote homo-evenement in de hoofdstad. Het LKP voer in 2008 en 2009 al mee in de Canal Parade met het 'heilig bootje'(foto). Verschillende leden van de Amsterdamse kerkenraad zullen nu ook aanwezig zijn op het bootje, waaronder enkele predikanten in toga.

De PKA wil zo een positief signaal afgeven. "Het lijkt heel erg alsof de boodschap van de kerk is: homo's zijn niet welkom", vertelt stadspredikant Abeltje Hoogenkamp, "wij willen een andere boodschap laten zien, een positieve". In Amsterdam zegent de kerk al bijna twintig jaar levensverbintenissen tussen partners van hetzelfde geslacht. Ook al voordat het burgerlijk huwelijk hiervoor werd opengesteld. De PKA laat zelfs weten "verheugd te zijn dat veel homo's en lesbiennes actief zijn in de kerk, als predikant, bestuurder en kerklid".

De speciale viering start zondag om 12.00 uur. Voorgangers zijn Ruard Ganzevoort (hoogleraar aan de VU en auteur van het boek 'Adam en Evert'), Hantie Kotzé (geestelijk verzorger in het AMC) en Abeltje Hoogenkamp. KRO-presentator Arie Boomsma en columnist Stephan Sanders verlenen hun medewerking.

Het is niet de eerste keer dat een kerkdienst de homo-week in Amsterdam afsluit. Tijdens de vorige twee edities vond er een oecumenische openluchtviering plaats. Twee jaar geleden was het thema van de Gay Pride zelfs 'Religion'. Het thema van dit jaar is 'Celebrate'.
Comments