In het nieuws‎ > ‎

Protestantse gemeenten positief over Present

Geplaatst 3 dec 2009 05:11 door De Stadslamp Amsterdam
ND, 2-12-09
DEN HAAG - Protestantse gemeenten die met stichting Present samenwerken vinden dat ,,een goede aanvulling'' op de mogelijkheden die er zijn voor lokaal diaconaat.

Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdagmiddag in Den Haag wordt gepresenteerd. Stichting Present helpt sinds enkele jaren kerken en gemeenteleden die zich vrijwillig willen inzetten in de samenleving aan concrete projecten, zoals het schoonmaken van een huis of het organiseren van een spelletjesmiddag voor ouderen.

Het onderzoek is uitgevoerd in drie steden waar Present al langere tijd actief is: Amersfoort, Utrecht en Zwolle. Uit interviews met twintig kerkelijke vertegenwoordigers blijkt dat alle gemeenten - allemaal onderdeel van deProtestantse Kerk in Nederland, maar met een verschillende ligging - positief zijn over de aanpak van Present.

,,Mensen waarderen het dat ze met de formule van Present handen en voeten kunnen geven aan het geloof en iets kunnen betekenen voor een ander'', aldus het rapport Kerk: Present?! dat ds. Peter Verhoeff, voorzitter van Protestantse Kerk, woensdagmiddag krijgt uitgereikt. ,,Mensen worden geraakt doordat ze in contact komen met levenssituaties die verschillen van die van henzelf en beleven hun inzet als een extra dimensie.''

Een van de aanbevelingen in het rapport is dat Kerk in Actie, de diaconale poot van de Protestantse Kerk, en Present meer met elkaar gaan samenwerken.

Na een actie met Present blijkt er behoefte te zijn aan een vervolg. Present wil daarbij de diakenen inschakelen. Om het diaconale werk te verankeren in de kerk, benadrukt het rapport het belang de zondagse eredienst te verbinden met het vrijwilligerswerk door de week.

Tijdens de bijeenkomst krijgt minister Donner (Sociale Zaken) de eerste Presentkrant uitgereikt. Die wordt verspreid in protestantse gemeenten in plaatsen waar Present actief is.
Comments