In het nieuws‎ > ‎

Protestantse Kerk Amsterdam stelt Jacoba van Tongerenlezing in

Geplaatst 22 sep 2017 01:13 door De Stadslamp Amsterdam
jacoba van tongerenProtestantsAmsterdam, 14-9-2017.

De Protestantse Kerk Amsterdam organiseert vanaf volgend jaar de ‘Jacoba van Tongeren-lezing’. In die lezing zal een vrouw uit de christelijke traditie aan het woord komen die in verzet komt tegen onrecht. Dat maakte Eveline Bersma, ambtelijk secretaris van de Protestantse Kerk Amsterdam, bekend op een symposium over de verzetsvrouw Jacoba van Tongeren dat vanmiddag (14 september) op de Vrije Universiteit werd gehouden.

Jacoba van Tongeren (1903-1967) werkte als maatschappelijk werkster voor de Hervormde Gemeente Amsterdam, nu de Protestantse Kerk Amsterdam. Zij was een gelovige vrouw die zich vanuit dat geloof inzette voor anderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde zij de verzetsgroep 2000 die hulp bood aan onderduikers en geweldloos verzet pleegde. Voor zover bekend was zij de enige vrouw die een verzetsgroep leidde. Haar neef Paul van Tongeren schreef een boek over zijn tante.

Het bestuur van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) wil haar met een tweejaarlijkse lezing postuum eren en gedachtengoed levend houden en actualiseren. Omdat Jacoba haar geloof omzette in praktische daden, steunt ook de Protestantse Diaconie dit initiatief. Eveline Bersma: ,,Wat zou het mooi zijn als precies over een jaar de eerste Jacoba van Tongerenlezing wordt uitgesproken door een christelijke vrouw, die – als Jacoba – het lef heeft haar stem te verheffen en laat zien hoe in onze tijd onrecht bestreden kan worden. We willen als kerk op deze manier Jacoba van Tongeren recht doen en iets van haar erfenis doorgeven’’

Voor meer informatie neemt u contact op met Wilfred Scholten, Communicatie PKA, wilfred.scholten@protestantsamsterdam.nl 06 51 83 58 52.
Comments