In het nieuws‎ > ‎

Rechter: koopzondag in heel Amsterdam mag

Geplaatst 2 apr 2010 05:18 door De Stadslamp Amsterdam

ND, 2-4-2010. In heel Amsterdam mogen de winkels iedere zondag open. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam donderdag bepaald.

Een groep winkeliers had protest aangetekend tegen het besluit van de gemeente Amsterdam om zijn hele grondgebied toeristisch te verklaren. Op basis daarvan mogen de winkels in heel Amsterdam iedere zondag open. De voorzieningenrechter heeft het protest van de winkeliers nu dus afgewezen.

Gemeenten die zich als toeristisch bestempelen en zo meer dan twaalf koopzondagen per jaar mogelijk maken, zijn op basis van de Winkeltijdenwet niet verplicht ,,zich te beperken tot die gebieden in de gemeente waarvan de toeristische aantrekkingskracht vaststaat'', constateert de rechter in zijn vonnis. De gemeente Amsterdam mag daarom zijn hele grondgebied toeristisch noemen, en niet slechts de binnenstad.

Vorig jaar haalde de rechter tot twee keer toe een streep door het besluit van het stadsdeel Amsterdam-Noord om zichzelf als toeristisch te bestempelen. Voor heel Amsterdam staat de rechter dat nu wel toe.

Het vonnis van de rechter kan volgens advocaat Thomas van Vugt, die namens de winkeliers protest aantekende, betekenen dat andere steden het voorbeeld van Amsterdam volgen.

Het volledige artikel met meer informatie over de mogelijke gevolgen voor andere Nederlandse gemeenten kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van vrijdag 2 april 2010

Comments