In het nieuws‎ > ‎

Roze kerkdienst in Amsterdam succesvol

Geplaatst 9 aug 2010 08:21 door De Stadslamp Amsterdam
Kerknieuws.nl, 9-8-2010. "Wij blijven hardnekkig klanken van homofobie horen, zelfs in onsMokum'', zei predikante Hantie Kotzé zondagmiddag in de speciale 'roze kerkdienst', als slotviering van de Gay Pride in Amsterdam. De dienst met onder meer zang, gebed en toespraken trok honderden kerkgangers, jong en oud, veelal in het roze gekleed. "Gisteren op een boot, vandaag in een kerk'', zei stadspredikante Abeltje Hoogenkamp van de Protestantse Kerk Amsterdam. "Wij danken voor de Gay Pride. Voor de dans, het gesprek, het feest. En we danken voor de vrijheid en voor de lichtheid.''

De Keizersgrachtkerk in de Amsterdamse grachtengordel puilde uit, de honderden kerkgangers pasten niet allemaal beneden in de kerkzaal, sommigen moesten op het balkon zitten tijdens de feestelijke dienst.

De zangeressen Izaline Calister, Leoni Jansen, KRO-presentator Arie Boomsma, columnist Stephan Sanders en componist en pianist Onno Krijn werkten mee aan de dienst. Ook waren er doventolken aanwezig. De omslag van de liturgie, waarin Psalm 23 een grote rol speelde, was roze.

VU-hoogleraar Praktische Theologie Ruard Ganzevoort refereerde in zijn toespraak aan de eerste Gay Pride in 1970 en aan landen waar homoseksualiteit nog groot taboe is. "Het paradijs is leuk hoor, zo in Amsterdam. Maar de rest van de wereld lijkt vooralsnog uitgesloten.'' Ook zei hij dat juist in de kerk veel homoseksuelen zich tegen zichzelf hebben moeten keren.

Tijdens de jaarlijkse Gay Pride in de Amsterdamse grachten voer zaterdag een delegatie van de Protestantse Kerk Amsterdam mee op het 'Heilig Bootje'.

De dienst maakte veel emoties los. Na het lied 'Omhels mij' van Leoni Jansen samen met Izaline Calister was een hoop gesnotter te horen in de kerk. Tientallen mensen namen de gelegenheid een kaarsje aan te steken uit handen van Ganzevoort en Hoogenkamp. Mensen die dat wilden, konden terecht bij zes dominees die in de kerk rondliepen voor een zegening, een gebed of een kort gesprekje.

Bron: ANP
Comments