In het nieuws‎ > ‎

Sacramentsprocessie Amsterdam 6 juni

Geplaatst 27 mei 2010 04:34 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 mei 2010 04:45 bijgewerkt ]
RK Activiteiten.nl, 27-5-2010. Op zondag 6 juni wordt weer de Amsterdamse Sacramentsprocessie gelopen.

Aan de jaarlijkse processie over de Amsterdamse grachtengordel op 6 juni a.s. doen meer kerken mee dan vorig jaar. De processie krijgt steeds meer een oecumenisch karakter, aldus de organisatoren.

Bont gezelschap
Volgens mgr. Willem Schnell, rector van de organiserende Onze Lieve Vrouwekerk aan de Keizersgracht, had de processie van het begin af aan al een oecumenisch en multicultureel karakter: “De Amsterdamse katholieken delen de kerk met de Syrisch-orthodoxe en met de Surinaamse gemeenschap. De drie gemeenschappen hebben alle jaren actief deelgenomen.”

Naast de deze gemeenschappen lopen ook delegaties en gelovigen van andere kerken mee. Schnell: “Vaste deelnemers zijn al de Armeense, Koptische en Ethiopische kerken. Voor het eerst komt ook een Servisch-orthodoxe delegatie. Een bont gezelschap, maar wel met een gemeenschappelijk geloof in de aanwezigheid van Jezus in de Eucharistie.”

Uniek in Europa
Een bedetocht met zoveel verschillende christelijke gemeenschappen is uniek, aldus Schnell: “Voor katholieken is de sacramentsprocessie een begrip. Orthodoxe kerken kennen deze traditie echter niet. Daarom is het heel bijzonder dat zij hier in Amsterdam deelnemen. Bij mijn weten is dit niet eerder in Europa gebeurd, waarschijnlijk ook niet elders in de wereld. Ik hoop dat deze nieuwe traditie ook op andere plaatsen navolging krijgt. Je leert elkaar beter kennen en waarderen.”
 
Voor tijden, plaatsen, programma: lees verder op RKActiviteiten.nl
Comments