In het nieuws‎ > ‎

Sociaal ondernemers in de dop veroveren Amsterdam

Geplaatst 13 okt 2014 07:31 door De Stadslamp Amsterdam
Firma Hoedanwel, 13-10-2014

PERSBERICHT

Deze week gaan 15 jonge talenten aan de slag om sociale ondernemingen te ontwikkelen in nauwe samenwerking met organisaties als de Regenboog, Cordaan, Rode Kruis, HVO Querido.

Verschillende problemen...
Aan de ene kant neemt de jeugdwerkloosheid toe. Hoger opgeleiden die net zijn afgestudeerd lijken soms eeuwig stagiair te moeten blijven. Aan de andere kant ziet de non-profitsector zich geconfronteerd met de grote uitdaging om nieuwe financieringsstromen te vinden, nu subsidies opdrogen. Waar het bedrijfsleven flink investeert in het binnenhalen van jong talent met traineeships en talent scouts blijft de non-profitsector achter. Zij hebben vaak niet de mogelijkheid om nieuwe mensen aan te nemen, terwijl juist zij nieuwe ideeën en een frisse blik kunnen gebruiken.

...één oplossing
In plaats van een reeks problemen zag Paul van Oosten, directeur van de Protestantse Diaconie in Amsterdam, een oplossing, SocialStart: “We koppelen via een traineeship jonge mensen aan non-profitorganisaties. Met hun vernieuwende ideeën helpen ze de organisaties aan nieuwe geldstromen door met hen een sociale onderneming te beginnen.”

Na een stevige selectie en een kennismakingsperiode in september zijn deze week 15 jonge talenten aan de slag gegaan bij 9 non-profitorganisaties in Amsterdam.

Zorghotel bij Cordaan
Neem bijvoorbeeld Margriet Wiersma en Sukying Wu. Zij zijn gevraagd door Cordaan, een grote zorginstelling in de hoofdstad, om een oplossing te bedenken voor vastgoed dat leegstaat. Margriet is afgestudeerd in zorgvraagstukken, Sukying heeft veel ervaring met het hotelwezen. Samen gaan ze aan de slag om een zorghotel op poten te zetten: “Mensen die op vakantie willen in Amsterdam, maar die vanwege hun zorgbehoefte niet in een gewoon hotel terecht kunnen, kunnen binnenkort een kamer reserveren in ons hotel”, aldus Margriet.

En zo ontwikkelt iedereen zijn of haar eigen product of project. Wouter Slangenberg is bijvoorbeeld bezig om een zorggarage te ontwikkelen voor de Regenboog Groep en Anne Wernand is nieuwe verdienmodellen aan het onderzoeken voor Dokters van de Wereld.

SocialStart
SocialStart begeleidt de trainees een half jaar lang bij het ontwikkelen van een sociale onderneming. Ze worden gecoacht en volgen masterclasses over onder meer het maken van een businessplan, verschillende bedrijfsvormen, crowdfunding, en het vertellen van je verhaal.

Er bestaan verschillende platforms die mensen ondersteunen met hun plan voor een (sociale) onderneming. Uniek aan SocialStart is echter de combinatie van een trainee met een gevestigde organisatie. Dit maakt meteen de urgentie duidelijk: de organisatie zit met een probleem en de trainee wordt gevraagd met een bedrijfsplan te komen om dit op te lossen.

Tot en met februari 2015 zijn de SocialStarters keihard aan de slag om hun sociale onderneming op te zetten. Benieuwd hoe het ze vergaat? Op deze pagina stellen zij zichzelf en hun onderneming aan u voor. Mocht u geïnteresseerd zijn in een specifiek project dan brengen wij u graag met hen in contact.

De hele groep is te volgen volgen via:
Facebook: fb.com/socialstart020
Twitter @Social_Start
Website/blog: socialstart.org
Comments