In het nieuws‎ > ‎

"Stadszending is meer dan traktaten uitdelen"

Geplaatst 4 okt 2011 03:15 door De Stadslamp Amsterdam
CIP.nl, 4-10-2011.

"God heeft de stad echter op het oog; ten eerste omdat God van mensen houdt en deze zijn overvloedig te vinden in steden! Het is interessant te zien dat het Bijbelse verhaal begon in een tuin, maar eindigt met een beeld van een stad. Onze huidige steden zijn geen 'nieuw Jeruzalem', dat weten we allemaal. We vinden onze hedendaagse steden in gebrokenheid in overvloed. We weten dat Gods hart uitgaat naar mensen in de marge. In mijn boek 'God in de stad' staan verhalen van 'gewone christenen' die een missie ervaren op de plek waar ze wonen. Zij willen mensen bereiken. "Als we onze Heer willen volgen, hoeven we dan ook geen veilig, rustig en vreedzaam bestaan te verwachten in een hutje op de hei."

Stadszending is toepasbaar op iedere plek. Gea Goort: "Stadszending is breder dan hulp aan daklozen of traktaten uitdelen op straat. Het gaat om het goede zoeken voor de hele stad; een stad is meer dan een som van individuen. Dat vraagt wel dat we voorbij een individualistisch geloof gaan denken - mijn relatie met God - en God ook ernstig gaan zoeken en visie ontwikkelen voor onze wijk, school, bedrijf en organisatie."

"Ons idee van zending ging vooral over 'verre volken in verre landen'. Dat beeld is achterhaald," zegt Gea. Een wereldwijde migratie is gaande. De verre volken wonen nu bij ons om de hoek; vooral in de steden. " In veel steden zie ik christenen zoeken hoe stadszending te contextualiseren; dat wil zeggen je te verdiepen in wat mensen beweegt en hoe ze denken." Contextualisatie betekent niet dat 'we nu in woestijnjurken rond moeten gaan lopen' stelt Marten de Vries (predikant onder moslims), in een van de portretten in het boek 'God in de stad'. Marten wil echter het denkkader van moslims begrijpen, zodat hij hen kan prikkelen en aan het denken zetten.

Volgens Gea vervagen de leerstellingen in de stad. "Wat leerstellingen als uiterlijkheden betreft, daar kan ik me niet zo druk om maken. Tijdens een interview met docente Jannie Hoogendoorn kwam ik erachter dat zij van oud-gereformeerde huize was. Zij vertelde: ‘Ik ben verbaasd hoezeer mijn rok een aanleiding is tot een gesprek over het geloof. En zeg tegen mijn moslimleerlingen dat ik mijn hoofddoek om mijn benen draag.' Onze uiterlijke verschillen brachten geen moment een verwijdering. Integendeel. We herkenden in elkaar onze liefde voor God en de mensen in de stad. In die zin zie ik ‘leerstellingen’ in de stad vervagen. Als kerk zouden we ons niet zo moeten bekommeren om leerstellige polemieken maar om het dienen van mensen. ‘Missie is de moeder van de theologie’."

Gea: "Het is het zoeken naar de vertaling van het Bijbelse verhaal in de hedendaagse context. Mijn verlangen is dat we meer shalom mogen gaan zien om de stad. In alle opzichten."
Comments