In het nieuws‎ > ‎

Start Ambtsopleiding voor Migrantenpastors en kerkleiders aan de VU

Geplaatst 25 feb 2016 09:56 door De Stadslamp Amsterdam
Logo SKIN Samen Kerk in NederlandPersbericht SKIN / VU, 25-2-2016.

Het Centrum voor Migrantenkerken en Theologie (CMKT) plant per 1 september 2016 de start van een ambtsleiding voor christelijke migrantenvoorgangers en kerkleiders. Speciaal hiervoor is een eenjarige Post-Graduate programma (60 EC) ontwikkeld in opdracht van SKIN (Samen Kerk in Nederland). Het centrum voor Migrantenkerken en Theologie is een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) en SKIN (Samen kerk in Nederland). 

Dit centrum richt zich op de studie van de migrantenkerken, zowel als praxis en wetenschappelijke discipline.
Het beoogt een centrum te zijn voor expertise, onderwijs en academisch onderzoek op het gebied van migrantenkerken: hun theologie, hermeneutiek, religieuze overdracht, ethiek, filosofie, sociologie, psychologie, traditie en context. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de plaats en functie van migrantenkerken in Nederland en Europa.

Gegeven het belang van de theologische, sociale en psychologische aspecten voor de migrantenkerken staan drie thema's centraal: de verdieping in de identiteit van de migrantenkerken, bezinning op de migrantenkerken in de post-moderne samenleving en de dagelijkse context waarin migranten christenen in Nederland leven.
Niet alleen migranten christenen studeren bij het CMKT, maar ook niet-migrantenstudenten van andere studierichtingen binnen en buiten de faculteit alsmede andere universiteiten. Het onderwijsprogramma richt zich op de verdere ontwikkeling van kennis en vaardigheden voor het ambt. 

Met dit programma, dat voorziet in de behoefte aan christelijke migrantenvoorgangers, wordt een lacune in de theologische opleiding aan de Nederlandse universiteiten opgevuld. De toelatingseis voor deelname aan dit programma is een aantoonbare afgeronde MA.

Op 21 Maart wordt hiertoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de SKIN en de VU.
Ter gelegenheid hiervan wordt de eerste CMKT conferentie gehouden aan de Vrije Universiteit op 21 maart van 11.00 - 12.30 getiteld: The church is boring, if it is not relevant. Na afloop van de conferentie is er een gezamelijke lunch op de VU.

Voor aanmeldingen en informatie:
Peter Roelofsma (Coordinator)
Email adress: p.h.m.p.roelofsma@vu.nl
Telefoon: 06 55 3939 60
Comments