In het nieuws‎ > ‎

Terugblik eerste bijeenkomst GIDSnetwerk Amsterdam

Geplaatst 24 feb 2010 04:10 door De Stadslamp Amsterdam
23-2-2010. Donderdag 18 februari organiseerde Stichting GIDSnetwerk haar eerste ontbijtdebat in Amsterdam. Onder leiding van Andries Knevel debatteerden politici, ondernemers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, media, onderwijs&wetenschap, kerken, zorg&welzijn, kunst&cultuur, maatschappelijke instanties over kansen voor jongeren in de crisistijd. Jongeren droegen actief bij aan de organisatie. Twee “Mary Poppins” uit de gelijknamige TV-serie en rappers Wolf en Massi van the Mall gaven het ontbijt sfeer met optredens. Gabriël Jansen, initiator van ‘De Stadslamp’ nam de GIDSnetwerk-Award in ontvangst.

De ontbijtbijeenkomst, die duurde van 7:00 tot 9.00 uur, vond plaats in het Keerpunt. Onder de ruim honderd aanwezigen uit allerlei sectoren van de stad waren ook vijftien jongeren. Het debat werd vooraf gegaan door straatinterviews gemaakt door jongeren en toespraken van Tweede Kamerleden. Joël Voordewind (ChristenUnie) en Sabine Uitslag (CDA) vertelden over hun ervaring met jongeren in zowel positieve als negatieve situaties. Zij riepen scholen, begeleiders, opvoeders en initiatiefnemers van jeugdzorg en jongerenzorg op te volharden in hun werk en hun krachten nog meer te bundelen.

Nadat Frits Spangenberg, directeur onderzoeksbureau Motivaction en schrijver van “de grenzeloze generatie” een inleiding en samenvatting gaf over zijn onderzoek passeerden verschillende voorbeelden van positieve initiatieven de revue, zoals Resto van Harte, TEAMstages, Straatvoetbaltoernooi Zingeving Zuidas en Serve the City. Sabine Uitslag (CDA) prees deze organisaties voor hun inspanning om diverse groepen in de samenleving met elkaar te verbinden.

Andries Knevel leidde een stevig debat over problemen en kansen met betrekking tot jongeren, waarop ook uit de zaal gereageerd werd. Ricardo Winter, directeur ROC van Amsterdam, gaf aan hoe ook scholen zich inspannen voor preventieve zorg. Frits Spangenberg onderstreepte dat er een grote groep jongeren is die we juist uit de probleemhoek moeten houden. “Uit ons onderzoek blijkt dat ouders graag jeugdig willen blijven. Maar jongeren zeggen zelf behoefte te hebben aan veel meer structuur van de kant van scholen en ouders”.

Kunstenaar en ondernemer Jaap Cok reikte de GIDSnetwerk-Award uit aan Gabriël Jansen van ‘De Stadslamp’. Hij kreeg de Award als erkenning voor zijn grote bijdrage aan de bevordering van de sociale cohesie in Amsterdam. Jansen toonde zich ontroerd door de uitreiking.

Na afloop van de bijeenkomst bleven veel aanwezigen napraten over de bijeenkomst. Joël Voordewind in een reactie: “Ik ben ontzettend blij met zoveel initiatieven. Deze organisaties, veelal christelijke, doen geweldig en tegelijkertijd moeilijk werk in een soms vijandige of kritische omgeving als Amsterdam. Als ChristenUnie willen we ze daar waar ze het nodig hebben, van harte ondersteunen”. Sabine Uitslag: “Christelijke leiders hebben goede en lokale initiatieven laten zien, deze zijn op te hangen aan drie hoofdthema’s: geloof, hoop en liefde. CDA Amsterdam gelooft in de kracht van de samenleving, jongeren en krachtige lokale initiatieven, hoop op een goede toekomst voor iedereen ongeacht rang of stand. Liefde in het klein maakt grote dingen mogelijk. Elke druppel op de gloeiende plaat is er één en dat maakt een zee van kansen. Amsterdam heeft weer eens laten zien hoe een initiatief in het klein grote gevolgen kan hebben. Waar geloof in liefde al niet toe kan leiden”.

GIDSnetwerk heeft een christelijke oorsprong en stelt zich ten doel om leiders te binden, boeien en bewegen met het oog op een betere lokale samenleving.
Comments