In het nieuws‎ > ‎

Tot Heils des Volks viert Kerst op Dam

Geplaatst 17 dec 2011 11:41 door De Stadslamp Amsterdam
RD, 16-12-2011.
Het kerstfeest van Tot Heil des Volks zag er vrijdagavond heel anders uit dan gebruikelijk. Geen bijeenkomst in de Wester- of de Noorderkerk, maar filmpjes over het werk van de evangelische hulpverleningsorganisatie tijdens een grootse happening van de Evangelische Omroep op de Dam in de hoofdstad, in aanwezigheid van bekende artiesten.

De vier artiesten van ”Kerstfeest op de Dam”, Frans Bauer, Karin Bloemen, Syb van der Ploeg en Linda Wagenmakers, brachten, in de woorden van de EO, „op unieke wijze het hart van Kerst tot leven in het hart van Nederland.”

De vier artiesten bezochten elk een sociaal project van Tot Heil des Volks in Amsterdam. Bloemen volgde met tiener­meiden de weerbaarheidstraining ”Love Limits”. Wagenmakers hielp ex-prostituees bij het opzetten van een atelier voor tweedehands kleding. Van der Ploeg ging samen met stafmedewerker Krijn de Jong met een bakfiets vol kerstbroden op pad in de Jordaan. Bauer trok een dag op met dak- en thuislozen. De bijeenkomst vrijdagavond werd door zo’n duizend mensen bezocht. Het naast de bijeenkomst op de Dam organiseren van een eigen kerstfeest, was helaas niet haalbaar, stelde Henk van Rhee, directeur van Tot Heil des Volks, vrijdagavond desgevraagd. „De betrokkenheid bij dit EO-evenement vergt al te veel van de organisatie.”

Staat deze context met artiesten niet op gespannen voet met de kerstboodschap?

„We hebben ons inderdaad die vraag gesteld. De mogelijkheid om te getuigen van Gods ontferming voor het verlorene gaf echter de doorslag, ook al is dat in een context met artiesten waarin wij zelf andere keuzes gemaakt zouden hebben. Wij hadden echter alle vrijheid om over het werk van Tot Heil des Volks te vertellen. Rond het evenement hielden we een evangelisatie­actie, waarbij we de bezoekers die normaal op ons kerstfeest kwamen hebben uitgenodigd om mee te helpen. Het was een interactief kerstfeest. Er zijn 1500 tasjes met evangelisatiemateriaal uitgedeeld.”

Van Rhee zegt dat de stichting nauwelijks vragen vanuit de achterban heeft gehad over het initiatief van dit jaar. „Twee jaar geleden was dat wel het geval, toen we onze kerstbijeenkomst in Houten in plaats van in Amsterdam vierden. Volgend jaar hopen we weer de traditionele kerstviering te houden. Het is overigens nooit de bedoeling van Tot Heil des Volks geweest om een besloten, gezellig kerstfeest te vieren, daarvoor hebben we te zeer een boodschap voor de wereld.”

Comments