In het nieuws‎ > ‎

Trouwen in de kerk is ’preventief’

Geplaatst 7 feb 2011 02:02 door De Stadslamp Amsterdam
Trouw, 7-2-2011.
De Protestantse Kerk Amsterdam was dit weekend present op de ’Love and mariage’-beurs. Waarom de kerk zich aan de aanstaande bruidsparen presenteert? „Trouwen in de kerk is een drempelritueel. Eeuwig zonde als dat verloren gaat.”

’Ik ben helemaal niet katholiek. Toch ga ik in de katholieke kerk trouwen”, zegt Rik Tulp (31). Hij kijkt trots naar zijn aanstaande vrouw die op de ’Love and mariage’-beurs in de Amsterdamse Theaterfabriek een ring aan haar vinger schuift. „Kom je ook even?”, vraagt hij aan zijn vriendin Martina, terwijl hij zelf staat te praten met een dominee van de Protestantse Kerk Amsterdam, die met een stand op de trouwbeurs aanwezig is. Tulps verloofde schudt haar hoofd. „Ik ben net even een ring aan het passen.”

Tulp trouwt in augustus met zijn Slowaakse vriendin Martina Gondová. In Slowakije, in de rooms-katholieke kerk. Om dat te mogen, als niet-gelovige, volgt hij binnenkort een trouwcursus in Amsterdam. „In Slowakije is bijna iedereen katholiek. Trouwen in de kerk is daar nog traditie. Je trouwt om het geloof door te kunnen geven aan je kinderen. Ik dacht, ik sta open voor geloof, maar ik word níet katholiek. Dankzij die trouwcursus mág ik nu wel trouwen voor de kerk. En ik moet zeggen, nu ik me meer in die cursus verdiep, vind ik het toch wel heel bijzonder. Je gaat echt bewust nadenken over hoe je een goede man wilt zijn voor je vrouw.”
 
Comments