In het nieuws‎ > ‎

Van Luyn: 'Kerk moet duidelijker zichtbaar zijn in stad'

Geplaatst 8 feb 2011 07:28 door De Stadslamp Amsterdam
Katholiek Nederland/kerknieuws.nl, 8-2-2011.
Voorzitter Ad van Luyn van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) heeft de Kerk gisteren opgeroepen zich duidelijker te profileren te midden van de voortschrijdende secularisatie in de grote steden van Europa.

Van Luyn, emeritus-bisschop van Rotterdam, deed zijn oproep zondagavond tijdens een vesper in Michaëlskerk in de Duitse stad Hamburg, ter afsluiting van een feestweek ter ere van de negende-eeuwse missionaris, abt en bisschop Ansgarius, heilige en 'apostel van het Noorden'.

Volgens Van Luyn moet de Kerk beter zichtbaar zijn te midden van de anonimiteit van de seculiere metropolen. Daarbij moet zij een gevarieerd aanbod aan activiteiten hebben. "In de steden mogen wij wellicht een nieuwe openheid voor de boodschap van het evangelie verwachten", aldus Van Luyn.

Verder zei de COMECE-voorzitter met name bij jongeren een nieuwe onbevangenheid te bespeuren. De jeugd wordt volgens hem "niet langer gehinderd door vroegere kerkelijke opvoedingsmethoden en conventies."

Maar ook als haar aanbod geen interesse wekt, mag de Kerk niet zwijgen, zei Van Luyn. De christelijke geloofsgemeenschap moet zich duidelijk keren tegen tendensen die de menselijkheid in de samenleving bedreigen. "Het behoort tot de opdracht van de Kerk om stoorzender te zijn in een cultuur die de menselijkheid schaadt."
Comments