In het nieuws‎ > ‎

Verkoop voor noodlijdende Amsterdamse Lutherse Kerk 'geen optie'

Geplaatst 17 dec. 2013 10:18 door De Stadslamp Amsterdam
Parool, 11-12-13

De Singel met op de achtergrond de ronde Luthersekerk. © anp

Financiële problemen en een krimpend ledenbestand dwingen de Lutherse Kerk in Amsterdam tot maatregelen, maar de achterban wil nog niet aan de verkoop van kerken.

Een voorstel de Augustanakerk in West en de Johanneskapel in Amstelveen af te stoten, werd vorige week afgewezen door de kerkenraad. Met nog zes kerken en zo'n driehonderd leden die de zondagse diensten bezoeken, vecht de 425 jaar oude Evangelisch-Lutherse gemeente voor haar bestaansrecht in de stad.

Levend geld
Sinds de crisis zijn ook de financiën een zorg voor de vijftigkoppige kerkenraad, gevormd door ouderlingen, diakenen en predikanten. De afgelopen zes jaar teerde de kerk zes miljoen euro in - een halvering van het vermogen, dat is gevormd uit onder meer erfenissen. Voor die tijd werden het onderhoud aan de monumenten, de activiteiten en personeel betaald uit de rente over het vermogen, de inkomsten uit ruimteverhuur en 'levend geld': vrijwillige bijdragen, collecten, giften, en dergelijke. Maar de rente daalde en minder leden brachten minder geld in.

Comments