In het nieuws‎ > ‎

Verplichte stage biedt kerk kansen

Geplaatst 21 feb. 2011 05:24 door De Stadslamp Amsterdam   [ 21 feb. 2011 05:45 bijgewerkt ]
ND, 19-2-2011. Komend leerjaar moeten alle middelbare scholieren een maatschappelijke stage lopen. Steeds meer kerken haken hierop in en bieden leerzame stageplaatsen aan.

'Dit is een nieuw verschijnsel', aldus een opgetogen stagecoördinator Elianne Schultz van de Amsterdamse Protestantse Kerk: 'Jongeren zonder geloofsinteresse die zich met enthousiasme willen inzetten voor de kerk'.

Vooruitlopend op de wettelijk verplichte stage vanaf het nieuwe schooljaar draaien sommige scholen al proef. Vandaar dat de 26-jarige sociologe, medewerkster van het Protestants Jeugdwerk in de hoofdstad, sinds vorig jaar middelbare scholen stageplaatsen aanbiedt bij diaconale en kerkelijke projecten. Het voortgezet onderwijs, zowel openbaar als christelijk, haakt daar graag op in. Want het is voor scholen niet altijd gemakkelijk voldoende stageplaatsen te vinden.

Schultz heeft inmiddels voor twee- à driehonderd leerlingen kunnen bemiddelen. 'Dit is tenminste écht maatschappelijk', krijgt ze als compliment te horen.

'Het zijn bijna allemaal onkerkelijke scholieren die over de kerkdrempel stappen', signaleert ze. Het is haar indruk dat deze jongeren in de adolescentiefase niet zoveel negatieve bijgedachten hebben bij het begrip 'kerk'. Dus zeggen veel leerlingen als ze moeten kiezen: 'Ik wil wel eens in de kerk kijken om te zien wat ze daar doen.' Schultz: 'Dat is ook het idee achter de maatschappelijke stage: dat je iets van de samenleving gaat ontdekken wat je niet zo kent.'

Ontspannen manier
Theoloog Sjaak Teuwissen (37) studeerde eind vorig jaar in Utrecht af op het onderwerp 'Al doende leert men geloven - Een theoretisch-verkennend onderzoek naar christelijke geloofscommunicatie bij maatschappelijke stages in het onderwijs.' Hij concludeert dat kerken via maatschappelijke stages op een ontspannen manier kunnen laten zien hoe ze handen en voeten geven aan het geloof. Ze hoeven niet bang te zijn te worden beticht van 'zieltjeswinnerij'. Krampachtigheid is volgens hem niet nodig. 'Want een milieuclub of een sportvereniging waar stage wordt gelopen, houdt er net zo goed normatieve waarden op na.'

Door stageplaatsen aan te bieden, kunnen kerken zodoende een bijdrage leveren aan religieuze ervaringen van jongeren, stelt hij vast.
Comments