In het nieuws‎ > ‎

Vineyard naar Rode Hoed

Geplaatst 31 jan 2012 06:07 door De Stadslamp Amsterdam   [ 1 feb 2012 03:50 bijgewerkt ]
ND, 31-1-2012.
De evangelische Vineyardgemeente in Amsterdam houdt vanaf 1 april de zondagse kerkdiensten in debatcentrum de Rode Hoed.

Bram Neerhof, lid van het leiderschapsteam, is blij met de nieuwe locatie. ‘Die is bekend bij Amsterdammers. Je hoeft maar “de Rode Hoed aan de Keizersgracht” te zeggen en iedereen weet waar je het over hebt.’

Het viel niet mee een geschikte plek te vinden, aldus Neerhof. ‘We zochten binnen de ring van snelweg A10 een ruimte met voldoende plaatsen en zonder “kerkdrempel”. Dat viel niet mee. Toen we bij de Rode Hoed gingen praten, beviel het aan beide kanten goed. Vanouds heeft het debatcentrum een links imago, maar daar probeert de huidige directie vanaf te komen.’

De Rode Hoed is gevestigd in een voormalige remonstrantse schuilkerk. Dichter Huub Oosterhuis vestigde er in 1990 zijn studentenekklesia en een discussiecentrum. De diensten van deze ‘gemeente’ zijn verhuisd naar het nieuwe debatcentrum De Nieuwe Liefde.

De Vineyardgemeente bestaat bijna vier jaar en is door groei toe aan haar vierde locatie, vertelt Neerhof. Op dit moment komt de gemeente samen in een pand aan de Herengracht. ‘We zijn begonnen als huisgemeente en trekken nu zo’n 120 bezoekers. De vaste kern bestaat uit zestig mensen, vooral hoogopgeleide twintigers die internationaal georiënteerd zijn.’ In de grote zaal van de Rode Hoed zijn 450 zitplaatsen, dus Neerhof verwacht ‘voorlopig wel genoeg’ ruimte te hebben.

Comments