In het nieuws‎ > ‎

Vraagtekens bij Dominicuskerk

Geplaatst 14 feb 2011 01:34 door De Stadslamp Amsterdam
Trouw, 14-2-2011.
De prijs voor het blad met de meeste vraagtekens gaat deze week naar... de Dominicuskrant. Het maandblad van de Dominicuskerk in Amsterdam verdient met het themanummer ’Ligt de toekomst in onze hand?’ ook nog een andere prijs: de Transparantiebokaal.

Hoe moedig kan een redactie zijn.

Inzet van het themanummer is de vraag of de Dominicusgemeente na 45 jaar nog wel vernieuwend is. De 38 pagina’s, op niet-glanzend, wit papier, rechttoe rechtaan, zijn razend interessant, door hun eerlijkheid. Elf kerkgangers geven ongeremd hun visie op de huidige toestand van lichte lauwheid, die zo anders is dan het bruisende, adrenalinerijke begin.

De Dominicusgemeente, gevestigd in een kerkgebouw met een traditioneel katholiek uiterlijk, trok ooit drommen gelovigen, dankzij de vernieuwende aanpak. Nu zijn er lege banken. Vandaar de vele vraagtekens. In de bijdragen staan juweeltjes, van hartekreten tot nuchtere analyses.

Een paar: „Het woord ’god’ hoor ik niet dikwijls in de Dominicus, maar als taalwezens zullen wij ons toch op enigerlei wijze in woorden moeten uitdrukken, als wij ons willen uiten over ’wat groter is dan ik’. Godnogaantoe, laten we niet bang zijn en ons niet verliezen in ietsisme.”

En: „Ik heb het Liturgisch Team altijd gezien als een team van deskundigen. Dat zijn ze ook en ik geniet er elke zondag van. Maar ik heb ze ook ervaren als een beetje hoog, een beetje intellectueel, een beetje elitair, een beetje we hebben niemand nodig.”

En: „Wij communiceren veel te weinig naar buiten toe. We hebben genoeg aan onszelf, lijkt het wel.”

En: „Het aantal bezoekers zie ik als een verjaardagsfeest. Geniet je meer als er meer mensen zijn?”

„Kunnen we de eucharistie niet eens overslaan, al was het maar om de schijn van sleur te vermijden?”

En: „Er is geen toekomst voor de Dominicus als we onszelf niet serieus nemen.”

Dertig bladzijden om te bewaren.
 
Dit artikel is een fragment uit Trouw, Vloeken kan niet meer, 14-2-2011.

Comments