In het nieuws‎ > ‎

Vrouw wordt oud-katholiek priester in Amsterdam

Geplaatst 4 nov 2014 02:24 door De Stadslamp Amsterdam
OKK Marieke RidderRKK, 30-11-2014 – Oud-katholiek bisschop Dirk Jan Schoon van Haarlem wijdt op zaterdag 15 november een vrouwelijke diaken tot priester. Dat heeft het oud-katholieke bisdom Haarlem vandaag bekendgemaakt.

De betreffende diaken is de 45-jarige Marieke Ridder, die eerder predikant was in de Protestantse Kerk in Nederland. Ze wordt een van de weinige vrouwelijke priesters van de Oud-Katholieke Kerk in Nederland. Na haar wijding wordt ze aangesteld tot zelfstandig voorganger en pastor in de oud-katholieke parochie Amsterdam.

De wijdingsplechtigheid vindt plaats in de Sint-Engelmunduskerk aan de Koningin Wilhelminakade in IJmuiden en begint om 14.30 uur. Als priester zal Marieke Ridder haar eerste Mis vieren op zondagochtend 16 november in de oud-katholieke parochiekerk van Amsterdam aan de Ruysdaelstraat.

De Oud-Katholieke Kerk kent de priesterwijding van vrouwen sinds 1998. Vrouwelijke bisschoppen heeft het genootschap nog niet. Daarover zei aartsbisschop Joris Vercammen van Utrecht in een interview met RKK: “Wij hebben het apostolisch ambt open gesteld voor vrouwen, dus in principe kan een van onze vrouwelijke priesters tot bisschop gekozen worden.”Comments