In het nieuws‎ > ‎

Wat we kunnen leren van de Amish

Geplaatst 21 jun. 2011 07:58 door De Stadslamp Amsterdam
ND, 21-6-2011. AMSTERDAM - Westerlingen moeten minder materialistisch worden en christenen hebben daar extra reden toe, vindt milieudeskundige Martine Vonk.
Voor haar promotiestudie ging ze te rade bij kloosterordes en Amish en ontdekte dat een sober leven niet ongelukkig maakt. ‘Als je er meer bij stilstaat wat je echt belangrijk vindt, kom je vaak op andere dingen uit dan alleen maar meer, meer, meer.’

De kippen in de achtertuin van haar rijtjeshuis in Vianen eten biologisch voer, ze eet niet elke dag vlees en reist veel met het openbaar vervoer. Toch is haar ecologische voetafdruk nog veel te groot, bekende Martine Vonk vorige maand tijdens een duurzaamheidtest van de EO. De boodschap in haar proefschrift, dat ze vanmiddag verdedigt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is daarom voor iedereen in de westerse wereld, maar evengoed voor haar zelf: de westerse manier van leven is slecht voor het milieu. We kopen te veel en letten er te weinig op, hoe het geproduceerd is en hoe het zit met afvalverwerking. Ons consumptiepatroon moet daarom grondig op de schop; minder materialistisch, meer gericht op kwaliteit en duurzaamheid.
 
 
Comments