In het nieuws‎ > ‎

Yuppen Zuidas geïnspireerd door de Bijbel

Geplaatst 21 dec 2011 07:58 door De Stadslamp Amsterdam
Ruben van Zwieten ND, 19-12-2011.

In het hart van het zakencentrum van Nederland, de Amsterdamse Zuidas, laten yuppen zich inspireren.
Door Bijbelverhalen, want die ‘maken wakker, bemoedigen, storen en houden een kritische spiegel voor’.

Willemien, werkend op de Zuidas, is een typische yup. Ze leidt een gejaagd leven, verdient veel geld. Uiterlijk lijkt het een geweldig leven, maar als ze existentiële vragen heeft, lijkt daarvoor geen ruimte in haar omgeving.

Als Willemien toevallig eens een Bijbelverhaal leest, over de exodus van de Israëlieten uit Egypte, ontdekt ze dat het verhaal haar aan het denken zet. Ze leert anders naar zichzelf en naar andere mensen kijken.

Het voorbeeld over Willemien is exemplarisch; er zijn op de Amsterdamse Zuidas meer yuppen die hun inspiratie in Bijbelverhalen vinden. De jonge Ruben van Zwieten (28) leidt als predikant van de Protestantse Gemeente Amsterdam de Stichting Zingeving Zuidas. De Bijbelklassen die hij vanuit de Thomaskerk geeft aan vijf groepen van elk zo’n twintig yuppen, zitten vol dit jaar.

Samen met zijn Amsterdamse collegapredikant Ad van Nieuwkoop schreef Van Zwieten het boek Bijbel op de Zuidas, dat afgelopen week uitkwam. De twee zeggen ‘een ijzersterk vertrouwen in de werking van Bijbelse verhalen’ te hebben. Ze willen yuppen die verhalen ‘zonder dogmatische vooronderstellingen’ laten lezen. Het gaat hen niet zozeer om het historische belang van die verhalen, maar om de verbeelding erin. De verhalen maken yuppen als Willemien, personage in het boek, wakker, ze ‘bemoedigen, storen en houden een kritische spiegel voor’, aldus de auteurs.

(foto / meer info:  http://www.zingevingzuidas.nl )

Comments