In het nieuws‎ > ‎

Zacht protest in Aya Sofia moskee

Geplaatst 28 jun 2010 12:59 door De Stadslamp Amsterdam

Parool, 28-6-2010. Het bestuur van de Aya Sofia wil via een kort geding ontruiming van de moskee aan de Postjesweg voorkomen. Het geding dient woensdag.

Maadnag verloopt het ultimatum en had de moskee ontruimd moeten worden. Het gebedshuis moet wijken voor een woon-zorgcomplex, te bouwen door woningbouwvereniging Stadgenoot.

De gemeente kon maandagochtend niet zeggen of het kort geding invloed heeft op de ontruimingsplannen.

Vanmorgen heerst bij de moskee stilte voor de storm. De enige aanwezige, een schoonmaker, staat buiten in de zon een sigaret te roken.

Om even voor acht uur parkeert imam Osman Pakoz zijn mintgroene Fiat Multipla voor de moskee die is behangen met spandoeken tegen de ontruiming. Hij heeft een pakje brood in zijn hand.

Een ding is duidelijk zegt de imam. ''We verzetten ons tegen de ontruiming maar geweld wordt niet gebruikt. De overheid is zo machtig. Die moet dit probleem kunnen oplossen. Vanaf vannacht zullen er gelovigen in de moskee slapen.''

Een medewerker van de moskee staat bij de katholieke basisschool St. Augustinus die in hetzelfde bouwblok zit als de moskee. Hij vraagt ouders of ze een handtekening willen zetten onder de verklaring dat zij van de schoolleiding niet hebben gehoord dat hun kind volgend schooljaar naar een ander schoolgebouw moet.

Het idee achter de handtekeningenactie: Als de school niet uit het gebouw moet, waarom de moskee dan wel?

Een kort geding en een handtekeningenactie. Het lijken achterhoedeschermutselingen. De Aya Sofia moskee kwam zes jaar geleden in het voormalige katholiek broederhuis aan de Postjesweg omdat op de oorspronkelijke plek van de moskee, de voormalige garage op het Rivaterrein, de nieuwe Westermoskee zou worden gebouwd. Als die klaar was, zou het gebouw aan de Postjesweg weer worden verlaten.

Vanwege onder meer problemen met de financiering staat die moskee er nog steeds niet. Al zegt imam Pakoz dat de moskee er wel degelijk komt.

De rechter besloot in december 2008 dat moskeevereniging Milli Görüs het pand voor december 2009 diende te verlaten. Eigenaar Stadgenoot vraagt nu de burgemeester het vonnis ten uitvoer te brengen, met ander woorden: ontruiming door de politie.

''Volgens procedures moeten ze eruit maar menselijk gezien zeg ik: laat ze zitten,'' zegt buurman Jos Kooter die met zijn kinderen langs-fietst. Hij heeft 'nul' overlast van de moskee. ''Wij kunnen een puntje zuigen aan de manier waarop ze in de moskee met elkaar omgaan. Gezellig en leuk, zoals in een kroeg tijdens een wedstrijd van het WK.'' (ROB ROMBOUTS

Comments