In het nieuws‎ > ‎

Zegen voor boormachines NZ-lijn

Geplaatst 11 mrt 2010 01:31 door De Stadslamp Amsterdam
Trouw, 11-3-2010. De tunnelboormachines die gereed zijn voor het boren van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn worden donderdagmiddag ingezegend. Ook krijgen de machines een naam voordat ze zich een weg onder de Amsterdamse binnenstad door boren.

Deken Ambro Bakker van de Sint Nicolaasparochie wijdt een beeldje in van de heilige Barbara, dat ondergronds een plek krijgt in een speciaal kastje. Twee kinderen zullen de namen van de boormachines onthullen. Het publiek mocht de afgelopen periode stemmen op de vrouwennamen Amstellina, De Gravin, Noortje, Treesje en Ziona. De namen zijn bedacht door leerlingen van basisscholen in Amsterdam-Noord en het centrum.

Ten slotte zal de tunnelpatin (de peetmoeder van de boorders) de machines dopen met een fles champagne, waarna het tunnelboorlied Glück Auf! door een speciaal koor wordt gezongen in de startschacht bij het Centraal Station.

Het boren onder het historische centrum van de hoofdstad is de belangrijkste fase in de aanleg van de nieuwe metrolijn tussen Amsterdam-Noord en de Zuidas. Er worden tot eind 2012 twee tunnels geboord, vanaf het begin van het Damrak tot aan het Europaplein, een afstand van 3,1 kilometer. De eerste fase van de boorwerkzaamheden beslaat ongeveer driekwart jaar en bestaat uit het traject Centraal Station tot aan het in aanbouw zijnde metrostation Rokin.
Comments